Cheesecake bars met karamel
Lekker bij de thee of koffie: bars met een koekbodem, laag cheesecake met rum en een topping van karamel
Ingrediënten
Vulling:
300 gr roomkaas (kamertemperatuur)
1 middelgroot ei (kamertemperatuur)
70 gr fijne suiker
1 vanillestokje of 1 theel vanille exract
20 ml Rum (80% Stroh)
300 gr roomkaas (kamertemperatuur)
1 middelgroot ei (kamertemperatuur)
70 gr fijne suiker
1 vanillestokje of 1 theel vanille exract
20 ml Rum (80% Stroh)
50 ml slagroom
Karamelsaus:
70 gr amandelen (ongeroosterd)
20 ml water
90 ml slagroom
75 gr suiker
1 ½ eetlepel golden syrup
70 gr amandelen (ongeroosterd)
20 ml water
90 ml slagroom
75 gr suiker
1 ½ eetlepel golden syrup
Bodem:
220 gr pepernoten (of speculaas)
55 gr roomboter, gesmolten
220 gr pepernoten (of speculaas)
55 gr roomboter, gesmolten
Materialen
Bakvorm of ovenschaal van ca 24 x 15 cm
Mixer
Bakpapier
Keukenmachine
Mixer
Bakpapier
Keukenmachine
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Hak de amandelen in kleine stukjes in een keukenmachine of met een scherp mes. Bedek de hele binnenzijde van de bakvorm met bakpapier. Hak of verkruimel de pepernoten fijn. Roer de gesmolten boter door het pepernotenkruim. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem van de bakvorm en bak 5 minuten in de oven en laat daarna afkoelen.








Zet de cheesecake 50 minuten in de oven. Mochten er luchtbellen bovenop ontstaan dan kun je die als de cake op de helft van de baktijd is doorprikken. Als de cake mooi goudbruin is zet je de oven op een kier en laat je hem 20 minuten in de oven afkoelen. Haal hem daarna uit de oven en laat volledig afkoelen. Dek de cheescake af met een schone theedoek.




Maak de karamelsaus: verwarm 20 ml water met 75 gr suiker en de golden syrup in een pannetje zonder te roeren. Zodra het een licht bruine kleur heeft haal je de pan van het vuur. Klop het mengsel langzaam een paar keer door en schenk de slagroom er bij en klop nogmaals een aantal keer snel door tot de karamel een egale kleur heeft. Zet het mengsel terug op het vuur en roer de fijne amandelen er door. Laat op zacht vuur 3 tot 5 minuten iets indikken. Laat het mengsel ietsjes afkoelen en giet daarna over de cheesecake. Zet de taart in de koelkast en laat volledig afkoelen Snijd de cheesecake met karameltopping in gelijke stukken.
Voor een kindvriendelijke versie laat je de rum achterwege.