Ga naar de inhoud
Cheesecake bars met karamel

Cheesecake bars met karamel

Lekker bij de thee of koffie: bars met een koekbodem, laag cheesecake met rum en een topping van karamel

45 M + 50 M oventijd + 1 U afkoelen

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.

Ingrediënten

Voor stukken

Vulling

  • 300 gr roomkaas ( kamertemperatuur )
  • 1 middelgroot ei ( kamertemperatuur )
  • 70 gr fijne suiker
  • 1 theelepel vanille extract ( of 1 vanillestokje )
  • 20 ml Rum ( 80% Stroh )
  • 50 ml slagroom

Karamelsaus

  • 70 gr ongebrande amandelen
  • 20 ml water
  • 90 ml slagroom
  • 75 gr suiker
  • 1.5 eetlepel golden syrup

Bodem

  • 220 gr pepernoten ( of speculaas )
  • 55 gr roomboter ( gesmolten )

Benodigdheden

  • Bakvorm of ovenschaal van ca 24 x 15 cm
  • Mixer
  • Bakpapier
  • Keukenmachine

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Hak de amandelen in kleine stukjes in een keukenmachine of met een scherp mes. Bedek de hele binnenzijde van de bakvorm met bakpapier. Hak of verkruimel de pepernoten fijn. Roer de gesmolten boter door de pepernoten kruim. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem van de bakvorm en bak 5 minuten in de oven en laat daarna afkoelen.


    cheesecake bars 03 cheesecake bars 01 cheesecake bars 01
  2. Mix ondertussen de roomkaas en de rum in een kom romig. Voeg de vanille toe. Mix in een andere kom de 50 ml slagroom, ei en suiker tot een licht en zacht mengsel. Voeg dit mengsel bij de roomkaas en mix tot een egale massa. Giet het cheesecake mengsel over de bodem en verdeel gelijkmatig. Tik een paar keer tegen de zijkant van de bakvorm om eventuele luchtbellen te verwijderen.


    cheesecake bars 01 cheesecake bars 01 cheesecake bars 01
  3. Zet de cheesecake 50 minuten in de oven. Mochten er luchtbellen bovenop ontstaan, dan kun je die als de cake op de helft van de baktijd is doorprikken. Als de cake mooi goudbruin is, zet je de oven op een kier en laat je hem 20 minuten in de oven afkoelen. Haal hem daarna uit de oven en laat hem volledig afkoelen. Dek de cheesecake af met een schone theedoek.


    cheesecake bars 01 cheesecake bars 01 cheesecake bars 01
  4. Maak de karamel saus: verwarm 20 ml water met 75 gr suiker en de golden syrup in een pannetje zonder te roeren. Zodra het een lichtbruine kleur heeft, haal je de pan van het vuur. Klop het mengsel langzaam een paar keer door en schenk de slagroom erbij en klop nogmaals een aantal keer snel door tot de karamel een egale kleur heeft. Zet het mengsel terug op het vuur en roer de fijne amandelen er door. Laat op zacht vuur 3 tot 5 minuten iets indikken. Laat het mengsel iets afkoelen en giet het daarna over de cheesecake. Zet de taart in de koelkast en laat volledig afkoelen Snijd de cheesecake met karamel topping in gelijke stukken. Voor een kindvriendelijke versie laat je de rum achterwege.