Ga naar de inhoud
Blini met zalm

Blini met zalm

Maak zelf deze lekkere blini hapjes. Kleine pannenkoekjes met een topping van frisse room en zalm. Leuk om te serveren met Kerst of oud en nieuw!

40 M + 30 M wachten

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.

Ingrediënten

Voor stuks

  • 200 gr bloem ( of boekweitmeel of een mix hiervan )
  • 0.5 zakje gedroogde gist ( à 7 gr )
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • Snuf zout
  • Klontje boter of margarine ( om in te bakken )

Topping

  • 100 gr gerookte zalm
  • 125 gr zure room
  • 1 citroen
  • Handje verse dille
  • Optioneel: rode peperbessen

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de melk lauwwarm. Meng de gist erdoor. Doe het meel en een snufje zout in een grote kom en schenk de melk met gist hierbij. Roer met de garde tot een egaal beslag.


  2. Splits de eieren.


  3. Klop de eierdooiers door het beslag en dek de kom af met een stuk vershoudfolie of een schone theedoek. Laat op een tochtvrije en relatief warme plek 30 min. rijzen.


  4. Klop de eiwitten met een mixer tot een stevig schuim. Spatel het schuim door het gerezen beslag. Verwarm een beetje boter in een of meerdere pannen en schep een beetje van het beslag in de pan (ongeveer 2 eetlepels).


    Blini met zalm Blini met zalm Blini met zalm
  5. Bak de blini’s op middelhoog vuur aan beide kanten 2 minuten. Leg ze op een bord en laat iets afkoelen.


  6. Rasp de citroen en meng de rasp met de zure room.


  7. Verdeel de zure citroenroom erop en garneer met een stukje gerookte zalm, een blaadje dille en eventueel een beetje citroenrasp en peperbessen.


    Blini met zalm Blini met zalm Blini met zalm
  8. Tip: De blini’s kun je zowel warm als koud eten. De blini’s kun je een dag van tevoren bakken en later beleggen met de topping. Bewaar ze nadat ze belegd zijn in de koelkast.