Stap voor stap bruschetta’s maken + 3 recepten

Bruschetta’s zijn lekkere knapperige Italiaanse broodjes die je kunt beleggen met verschillende ingrediënten. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je ze maakt en geef ik 3 lekkere ideetjes voor toppings. 

Met bruschetta wordt officieel het broodje bedoeld, het woord is afkomstig van het Latijnse woord bruscare wat ‘op kolen roosteren’ betekent. Er is soms wat verwarring over bruschetta want (vooral in Amerika) wordt hiermee ook de tomatentopping bedoeld. Bekijk hier het recept voor mijn bruschetta’s met tomatentopping. Maar in deze blog ga ik het vooral over de basis (het broodje) hebben. 

bruschetta_maken

Een bruschetta is een simpel receptje en makkelijk te maken, maar je hebt wel ingrediënten nodig van goede kwaliteit. Ten eerste heb je brood nodig, ik gebruik meestal een ciabatta brood dat is stevig en is breed zodat er veel topping op kan. Maar je kunt ook stokbrood of sneetjes brood gebruiken. Verder heb je nog een teentje knoflook nodig. Hiermee wrijf je de bruschetta’s in en krijgen ze een lekkere en iets scherpe smaak. 

bruschetta_maken
bruschetta_maken

Olijfolie is ook onmisbaar voor het maken van bruschetta’s, ik gebruikte voor de onderstaande recepten de olie blend van Becel met olijfolie. Deze bevat drie keer meer omega 3 dan gewone olijfolie en is ideaal voor warme en koude bereidingen. Ik gebruik deze olie om de broodjes te bestrijken voor het bakken en een beetje om er over heen te besprenkelen. Deze Becel olie blend met olijfolie heeft een lekkere en neutrale smaak waardoor hij goed combineert met veel verschillende ingrediënten en toppings. 

Nu je de basis ingrediënten weet heb je alleen nog een grillpan nodig waarin je de broodjes roostert. Je kunt ze ook in een broodrooster of in de oven roosteren maar het lekkerste vind ik ze uit de pan of BBQ waarbij ze een intensere rooksmaak krijgen. 

bruschetta_maken
bruschetta_maken

Bruschetta’s maken in 5 stappen

Stap 1: snijd het brood in sneetjes. Je kunt ze schuin snijden zodat ze iets breder worden waardoor er lekker veel topping op kan.

Stap 2: Smeer de plakjes brood in met een beetje olie, dit kun je makkelijk doen met een kwastje. 

Stap 3: Verhit de grillpan op hoge temperatuur. Leg de broodjes in de pan en grill ze aan beide kanten tot ze mooie strepen hebben en krokant zijn. 

Stap 4: Wrijf met een knoflookteentje over de bovenzijde van de geroosterde broodjes. Dit kun je dun doen voor een subtiele knoflooksmaak of dik voor een intense smaak. 

Stap 5: Besprenkel de geroosterde broodjes lichtjes met olie en beleg de bruschetta’s met toppings zoals tomaat, geitenkaas, gegrilde paprika en/of pesto. 

Hoe bewaar je bruschetta’s? 

Wil je bruschetta’s van te voren maken of bewaren dan kun je ze beter niet beleggen, hierdoor wordt het brood zacht en zijn ze minder lekker. Wel kun je het geroosterde brood zonder topping bewaren in een afgesloten trommel en eventueel kort voor het serveren nog iets knapperiger maken door ze een paar minuutjes in de oven of pan te leggen. 

3 lekkere bruschetta ideeën: 

Bruschetta’s met tzatziki 

Bruschetta’s
Tzatziki (zelfgemaakt)
Parmaham
Basilicum
Feta

Bruschetta’s met brie 

Bruschetta’s
Brie
Druiven (klein gesneden)
Pecannoten
Honing

Bruschetta’s met guacamole en zalm

Bruschetta’s
Guacamole (zelfgemaakt)
Gerookte zalm
Rood uitje
Limoensap (om te besprenkelen) 

Tip: bekijk hier nog 15 lekkere ideetjes voor bruschetta’s.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Bewaar
Print
Deel

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Reacties

Laat je reactie achter

Anna 2 september 2019 om 21:48

Wat een geweldige recepten!ga zeker aan de gang hier mee topie

Beantwoorden

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.