Tips om gezond te bakken

Bakker is erg leuk en lekker, maar meestal niet erg gezond. Maak gebruik van deze tips om je bakrecepten gezonder te maken, zodat jij verantwoord kunt snacken.

Je bent bezig met gezonder eten en het lukt je al aardig om goede keuzes te maken voor je ontbijt, lunch en de avondmaaltijd. Toch struikel je nog een beetje over de momenten tussendoor. Die koekjes kijken je toch net wat meer aan dan een appel of wat snackgroenten. Dat is heel frustrerend, maar ook heel begrijpelijk.

Gezonder eten én snacken

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om wel tussendoor te genieten van wat lekkers zonder te veel geraffineerde suikers en/of verzadigd vet binnen te krijgen. Het is namelijk heel makkelijk om zelf een gezonder baksel te maken, zodat je tussendoor lekker kunt genieten en weer verzadigd bent tot de volgende maaltijd. Weet je nou niet waar je moet beginnen en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Ik heb wat tips voor je op een rij gezet om gezonder te kunnen bakken.

Tips om gezond te bakken

  • Ga voor een voedzame meelsoort: Er zijn heel wat voedzamere meel soorten dan de witte tarwebloem. Ga eens voor volkoren speltmeel, volkoren tarwemeel of havermout. Andere goede opties en tevens glutenvrije soorten zijn boekweitmeel of amandelmeel.
  • Skip de roomboter: In veel bakrecepten wordt roomboter gebruikt. Echter bevat roomboter veel verzadigd vet, niet de meest verantwoorde optie dus. In je bakrecepten kun je ook goed margarine/halvarine gebruiken, zonnebloemolie of probeer eens appelmoes of yoghurt/kwark. Kokosolie wordt ook vaak gebruikt als vervanger, echter bevat kokosolie ook veel verzadigd vet. De hierboven genoemde opties zijn een betere keus.
  • Kies andere zoetmakers: Suiker maakt alles natuurlijk een stuk zoeter, maar maakt je baksel ook niet gezonder. Gelukkig kun je ook suiker op verschillende manieren vervangen. Kies voor fruit om je baksel op een natuurlijke manier te zoeten. Doe bijvoorbeeld een rijpe banaan door je baksel heen. Daarnaast kun je gedroogd fruit, zoals dadels en rozijnen goed gebruiken. Deze zijn doordat ze gedroogd zijn een stuk zoeter dan vers fruit. Appelmoes is ook hier een goede optie. Wil je toch nog wat extra zoet? Gebruik wat honing, agavesiroop of maple syrup. Natuurlijk blijven dit ook gewoon suikers. Een beetje kan prima, maar let op dat je hier niet te veel van gebruikt.
  • Extra toevoegingen: Je kunt aan je baksels nog allerlei andere dingen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan noten, zaden en pitten, maar ook aan stukjes pure chocolade en kruiden zoals kaneel en speculaaskruiden.
  • Groenten: Ook in je baksels kun je prima groenten toevoegen. We kennen allemaal wel de wortel in de carrot cake, maar ook courgette, pompoen of zoete aardappel zijn goede toevoegingen in je baksels. Extra groenten en een lekker baksel. Dat is een win-win.

Extra tip: Dit is niet echt een tip voor gezond bakken, maar wel een die je heel goed kan helpen. Bak in het weekend een voorraad, zodat je de hele week vooruit kunt. Je kunt de meeste recepten goed bewaren, of anders invriezen en op de dag zelf uit de diepvries halen.

Bovenstaande tips zijn tips om je bakrecepten gezonder te maken. Het wil niet zeggen dat de recepten nu meteen gezond zijn en vervangend voor je lunch vol groentes. Snack de gezondere bakrecepten nog steeds met mate en let er bijvoorbeeld op dat je niet ineens te veel noten, fruit of andere ingrediënten binnenkrijgt. Bekijk hier 15 gezondere bakrecepten.

Vind je dit leuk?
4 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel