Hoe maak je een vegan borrelplank? 8 ideeen!

Plantaardig eten wordt steeds populairder, en niet voor niets want het is goed voor de wereld, het klimaat en natuurlijk ook heel erg lekker. In deze blog vind je lekkere vegan ideetjes en recepten om te serveren tijdens een borrel.

Bij een gezellige borrel hoort natuurlijk een borrelplank. Deze is vaak gevuld met lekkers zoals kaasjes, gesneden vleeswaren en broodjes met dips. Om een borrelplank vegan te maken, zullen er al een aantal producten achterwege gelaten moeten worden. Echter betekent dit niet dat het dan een saaie borrelplank wordt, want ook als je een borrelplank vult met vegan hapjes is het een feestje. Tegenwoordig is er zoveel mogelijk om vegan te eten en dus ook om vegan te borrelen. Mocht je geen idee hebben waar te beginnen, dan zet ik het hieronder voor je op een rijtje.

Hiermee maak jij een lekkere vegan borrelplank:

  • Groenten en fruit: misschien het meest voor de hand liggend, maar groenten en fruit doen het goed op een borrelplank. Niet alleen lekker om zo te eten, maar ook om te dippen in verschillende dipsauzen. Denk hierbij aan tomaatjes, komkommer, reepjes paprika, snack worteltjes, maar ook aan druiven, aardbeien, vijgen etc.
  • Noten: noten zijn ook een perfect borrelhapje die je goed op een borrelplank kunt leggen. Hier kun je kiezen voor gezouten of ongezouten noten, maar ook voor een ‘smoked’ versie waar een lekker smaakje aan zit. Denk hierbij aan gerookte amandelen, cashewnoten, pistachenoten, walnoten etc.
  • Brood en crackers: deze zijn vaak goed vegan verkrijgbaar en lekker om met verschillende dips en smeersels te eten. Kies hierbij voor een breekbrood, een stokbrood en verschillende crackers. Ook kun je hier kiezen voor dip stokjes. Staat net weer wat anders en leuker!
  • Dips en smeersels: bij het brood en crackers op de borrelplank kunnen de dips en smeersels natuurlijk niet ontbreken. Hier kun je zelf helemaal je eigen draai aan geven. Wil je het makkelijk houden, dan kun je gaan voor smeersels uit de supermarkt, maar wil je uitpakken dan kun je deze helemaal zelf maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hummus, baba ganoush, muhammara, tapenade, vegan aioli, guacamole, salsa etc.
  • Vegan kaas: mocht je toch graag wat kaas op je borrelplank hebben, dan zijn er tegenwoordig veel vegan kazen te verkrijgen. Denk hierbij aan een cashew roomkaas, maar ook aan een ‘harde’ kaas op basis van noten. Deze zijn over het algemeen steeds beter te verkrijgen in de supermarkt. Wil je extra uitpakken met luxere producten, kijk dan eens in een specialere winkel zoals de Ekoplaza
  • Bittergarnituur: de standaard bitterbal is er niet alleen meer in zijn originele vorm. Je kunt ook vegan bitterballen krijgen en die passen perfect op jouw borrelplank. Daarnaast zijn er ook vegan mini loempia’s, mini frikandellen, kipnuggets en falafel. Genoeg keus dus om je borrelplank mee aan te vullen
  • Zelfgemaakte hapjes: wil je nog meer uitpakken dan kun je ook zelf lekkere hapjes maken voor op je borrelplank. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wrap rolletjes, vegan bladerdeeghapjes, gevulde champignons en bruschetta’s. Hier kun je natuurlijk zelf zo creatief in zijn als je maar wilt
  • Overige: naast al deze opties kun je natuurlijk nog meer dingen toevoegen. Denk hierbij aan gedroogd fruit zoals dadels, gedroogde vijgen of gedroogde abrikozen. Ook kun je verder nog olijven, (nacho)chips, geroosterde kikkererwten en andere zoutjes toevoegen aan je borrelplank
Vind je dit leuk?
7 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Frank 23 september 2021 om 15:38

Ik vind het zelf altijd erg lekker om noten met verschillende kruiden te roosteren. Zoals gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder en een beetje chilipoeder. Heel lekker!

laure 13 september 2021 om 15:54

super lekker en handig ik zelf ben niet vegetarisch maar toch ik vond het echt super lekker

elien 13 september 2021 om 15:56

ik vond het super lekker mijn vriendin is vegetarisch dus is het handig als ze komt