Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Hoe vervang je vlees?

Het is van belang dat je op een juiste manier het vlees in een maaltijd vervangt, zodat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Maar hoe doe je dat nu precies? En wat zijn de opties?

Men kiest voor minder vlees eten uit verschillende overtuigingen. Sommige mensen vinden het zielig voor de dieren, beter voor het milieu en het broeikaseffect of beter voor de eigen gezondheid.

Er zijn verschillende termen voor het niet eten van vlees, vis en dierlijke producten. Hier staan ze op een rijtje:

Flexitarier: eet af en toe geen vlees.
Pescotariër: eet geen vlees en gevogelte maar wel vis, zuivelproducten en eieren.
Ovo-vegetariër: eet geen vlees, vis en gevogelte en zuivelproducten. Eet wel eieren.
Lacto-vegetariër: eet geen vlees, vis, gevogelte en eieren. Eet wel zuivelproducten.
(Lacto-Ovo-) vegetariër: eet geen vlees, vis en gevogelte maar wel zuivelproducten en eieren. Meeste vegetariërs hanteren dit dieet.
Veganist: eet geen dierlijke producten zoals vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Echte veganisten dragen ook geen leer en bont. Veganisme is een levensstijl.

Wanneer je geen vlees eet, kom je snel vitamine B12, ijzer en eiwitten tekort. Het is van belang dat je deze voedingsstoffen opvangt door ze uit andere voedingsmiddelen te halen.

vleesvervangers www.leukerecepten.nl

Vlees vervangen door peulvruchten

Peulvruchten zijn verschillende soorten bonen zoals witte bonen, kidneybonen en kapucijners maar ook kikkererwten, linzen en erwten behoren tot de peulvruchten. Om 100 gram vlees te vervangen kun je 75 gram peulvruchten gebruiken. Peulvruchten bevat veel eiwitten en ijzer.

Vlees vervangen door vleesvervangers

Deze vleesvervangers worden vaak gemaakt op basis van soja, denk bijvoorbeeld aan tofu en tempeh. Tofu is heel neutraal van smaak en neemt daardoor goed andere smaken op. Tempeh is iets zuurder van smaak, maar ook multi-inzetbaar.  In de supermarkten zijn veel kant-en-klare vleesvervangers te vinden met verschillende voedingsstoffen. De voedingswaarden van vleesvervangers verschillen nogal, lees daarom altijd het etiket.

Vlees vervangen door eieren en zuivel

Om 100 gram vlees te vervangen kun je twee eieren gebruiken. Eieren bevatten ijzer, eiwitten en vitamine B12, het is dus een goede vleesvervanger. Let wel op dat je niet te veel eieren eet, dit kan slecht zijn voor je cholesterolgehalte. In zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zit ook vitamine B12 en uiteraard eiwitten.

Vlees vervangen door noten en zaden

Noten bevatten veel gezonde vetten en ijzer, wat als voor een goede vervanging voor vlees zorgt. Gebruik 25 gram noten of zaden om 100 gram vlees te vervangen. In noten en zaden zit geen vitamine B12, maar wel ijzer en eiwitten. Let wel op, er zitten veel vetten in noten. Ondanks dat dit gezonde vetten zijn, kun je hier beter niet te veel van eten.

Vlees vervangen door vis

In vis zit ook ijzer, eiwitten en vitamine B12 en is daarom een goede keuze om vlees te vervangen. Vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring bevatten ook veel gezonde vetten.

2 x recepten voor vega burgers

Vlees vervangen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en er zijn meer dan genoeg lekkere vegetarische recepten. Zelfs een burger kun je makkelijk omtoveren tot een variant zonder vlees, zoals deze twee recepten.

Recept champignon burger

Deze burger lijkt op de Paddo burger van Bagels&Beans, daarom is ook deze burger geserveerd met een bagel.

Recept Vegetarisch gehakt burger

De burger is gemaakt van vegetarisch rauw gehakt burger en is niet te onderscheiden van een burger van varkens- of rundergehakt.

Reacties

Laat je reactie achter

Vegan girl 19 mei 2020 om 14:52

Heel handig!

Beantwoorden

Herfst recepten

Proef nu de herfst met deze heerlijke herfstrecepten. Maak de recepten nu makkelijk en snel zelf en geniet van een heerlijke kom paddenstoelensoep, jachtschotel, of een quiche met pompoen bijvoorbeeld. Varieer dit seizoen met echte herfst groente en fruit zoals bramen, peer, paddenstoelen, kastanjes, pompoen en rode kool. Bekijk hier alle herfst recepten.

×

Maak een account om al je favoriete recepten te bewaren +

Download gratis het nieuwe herfst E-book met 12 unieke recepten

(Je vindt het E-book na het aanmelden op je persoonlijke profiel pagina.)