Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

DIY granola + 3 recepten

Granola is niet meer weg te denken bij een gezond ontbijt. Wist je dat dit heel makkelijk zelf te maken is? Vandaag alle ins en outs over het zelf maken van granola en 3 favoriete recepten.

Zelfgemaakte granola is onwijs lekker en gezond. Doordat je de granola zelf maakt heb je controle over de ingrediënten en zo weet je precies wat je eet. Wanneer je het maakt komt er gegarandeerd een heerlijke geur vrij die zich door het hele huis verspreid, daar krijg je lekkere trek van!

Het maken van granola is niet lastig, maar er zijn een aantal richtlijnen waar je rekening mee moet houden. De volgende componenten zijn belangrijk in granola:

Havermout
Gebruik als basis van granola onbewerkte en hele havermout. Geen fijngemalen vlokken dus, maar zo grof mogelijk. Wanneer je glutenvrij eet kun je glutenvrije havermout gebruiken of sla je deze stap over. Bekijk hier het recept voor glutenvrije granola op basis van noten.

Noten
Noten zorgen voor een bite in je granola en zijn natuurlijk gezond. Kies voor ongezouten en ongebrande noten. Denk aan cashewnoten, hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten of je andere favoriete noten.

Zaden en pitten
Voor een extra toevoeging kun je zaden en pitten toevoegen. Hierbij kun je denken aan zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad of sesamzaad. Ook hier is alles mogelijk en lekker in de granola.

Specerijen
Het ultieme specerij voor granola is toch wel kaneel. Onwijs gezond en erg lekker in de granola. Maar je kunt ook bijvoorbeeld kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en uiteraard niet te missen cacaopoeder toevoegen. Lekker experimenteren. Wees voorzichtig met specerijen zoals kardemom, gember en nootmuskaat, deze smaken zijn vrij sterk.

Fruit
Gedroogd fruit is onwijs lekker in granola voor een fruitige twist. Erg lekker in de granola zijn abrikozen, bananenchips, cranberry;s, rozijnen, ananas of wat jij maar kan bedenken!

Olie
Dit is essentieel in een granola, want de olie zorgt ervoor dat dat de granola brokken lekker knapperig worden. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie of zonnebloemolie.

Honing
Ook honing zorgt voor de plakkerigheid zodat er brokken knapperige granola ontstaan. Daarnaast zorgt honing ook voor een mooie kleur en glans en wat zoetigheid. Honing kun je ook vervangen door ahornsiroop, agavesiroop of dadelstroop.

Smaakmakers
Het creatieve deel van de granola komt hierbij kijken, want je kunt experimenteren met smaakmakers zoals koffie, koekkruiden of kokos. Mocht je van kokos houden voeg dit dan zeker toe want dit is erg lekker in granola.

Zelfgemaakte tropische granola

Deze granola heeft een tropisch tintje door de toevoeging van gedroogde abrikozen, rozijnen en kokosflakes.

Zelfgemaakte granola met chocolade

Begin je ochtend goed met knapperige granola van havermout en bananenchips. De banaan combineert perfect bij de chocolade smaak.

Zelfgemaakte granola met koffie

Vind jij koffie in de ochtend ook zo lekker? Ontbijt dan een keertje met koffie granola met hazelnoten voor een goede start van de dag.

Laat de granola goed afkoelen voordat je deze in een pot schept. Neem een luchtdichte pot en dan kun je de granola een paar weekjes bewaren, maar wedden dat deze dan al op is?

Deze blog is geschreven door Jaimy

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (0)

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Zoete aardappel gnocchi met spinazie
Pasta met truffel roomsaus
Ziti al forno met gehaktballetjes
Pasta pesto salade met kip
Kip in Parmaham met courgette