Ga naar de inhoud
Vegan moussaka

Vegan moussaka

Heerlijke Griekse ovenschotel met aardappeltjes, vegetarisch gehakt en vegan bechamelsaus

45 M oventijd + 45 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Vegetarisch recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 2 aubergines
  • 800 gr aardappelschijfjes
  • 300 gr vegetarisch gehakt
  • 1 ui
  • Snuf oregano
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 ml tomatenblokjes
  • 5 eetlepels water
  • peper en zout

Vegan bechamelsaus:

  • 300 ml (amandel)melk ( of sojamelk )
  • 30 gr margarine
  • 30 gr bloem
  • snuf nootmuskaat

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de aubergines met een mes of mandoline in grote dunne plakken. Verhit een flinke scheut olie in een pan. Leg daar een paar plakken aubergine in en bak 2 a 3 minuutjes aan beide kanten en laat uitlekken. Herhaal dit tot de aubergines op zijn. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten voor in de magnetron of pan met water. Breng ze daarna op smaak met een snuf zout.


    vegan_moussaka vegan_moussaka vegan_moussaka
  2. Snipper ondertussen ook de ui en knoflook. Fruit deze aan in een andere pan en voeg hier het vegetarisch gehakt aan toe. Doe dan de tomatenpuree, oregano, peper, zout en kaneel erbij en roerbak kort mee. Doe dan de tomatenblokjes erbij en breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus ca. 10 minuten sudderen. Voeg ondertussen het water toe om de saus lekker smeuïg te houden. Mocht je meer water nodig hebben dan kan dit ook.


    vegan_moussaka vegan_moussaka vegan_moussaka
  3. Maak ondertussen de bechamelsaus: smelt de margarine in een pannetje. Voeg de bloem toe en roer met een garde door. Bak de roux een paar minuten. Giet dan beetje bij beetje de amandelmelk erbij en roer met de garde door. Laat indikken tot een romige saus. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.


    vegan_moussaka vegan_moussaka vegan_moussaka
  4. Vet de ovenschotel in met olie of margarine. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Leg hier de helft van de gebakken aubergine op. Dek af met het gehaktmengsel. Verdeel hier weer aardappeltjes en plakken aubergine over. Giet als laatste de vegan bechamelsaus er over.


  5. Bak de vegan moussaka 45 minuten in de oven. Lekker met een Griekse salade.