Vegan moussaka

Heerlijke Griekse ovenschotel met aardappeltjes, vegetarisch gehakt en vegan bechamelsaus

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen
Vegan bechamelsaus:

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de aubergines met een mes of mandoline in grote dunne plakken. Verhit een flinke scheut olie in een pan. Leg daar een paar plakken aubergine in en bak 2 a 3 minuutjes aan beide kanten en laat uitlekken. Herhaal dit tot de aubergines op zijn. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten voor in de magnetron of pan met water. Breng ze daarna op smaak met een snuf zout.

Snipper ondertussen ook de ui en knoflook. Fruit deze aan in een andere pan en voeg hier het vegetarisch gehakt aan toe. Doe dan de tomatenpuree, oregano, peper, zout en kaneel erbij en roerbak kort mee. Doe dan de tomatenblokjes erbij en breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus ca. 10 minuten sudderen. Voeg ondertussen het water toe om de saus lekker smeuïg te houden. Mocht je meer water nodig hebben dan kan dit ook.

Maak ondertussen de bechamelsaus: smelt de margarine in een pannetje. Voeg de bloem toe en roer met een garde door. Bak de roux een paar minuten. Giet dan beetje bij beetje de amandelmelk erbij en roer met de garde door. Laat indikken tot een romige saus. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Vet de ovenschotel in met olie of margarine. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Leg hier de helft van de gebakken aubergine op. Dek af met het gehaktmengsel. Verdeel hier weer aardappeltjes en plakken aubergine over. Giet als laatste de vegan bechamelsaus er over.

Bak de vegan moussaka 45 minuten in de oven. Lekker met een Griekse salade.

vegan-moussaka

6 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x pastasalades

Pastasalade met carpaccio
Pastasalade met tonijn
Gezonde pastasalade

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.