Vegan moussaka

Heerlijke Griekse ovenschotel met aardappeltjes, vegetarisch gehakt en vegan bechamelsaus

Hoofdgerecht 45 min oventijd + 45 min

ingrediënten

voor 4 personen

Vegan bechamelsaus:

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de aubergines met een mes of mandoline in grote dunne plakken. Verhit een flinke scheut olie in een pan. Leg daar een paar plakken aubergine in en bak 2 a 3 minuutjes aan beide kanten en laat uitlekken. Herhaal dit tot de aubergines op zijn. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten voor in de magnetron of pan met water. Breng ze daarna op smaak met een snuf zout.

  2. Snipper ondertussen ook de ui en knoflook. Fruit deze aan in een andere pan en voeg hier het vegetarisch gehakt aan toe. Doe dan de tomatenpuree, oregano, peper, zout en kaneel erbij en roerbak kort mee. Doe dan de tomatenblokjes erbij en breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus ca. 10 minuten sudderen. Voeg ondertussen het water toe om de saus lekker smeuïg te houden. Mocht je meer water nodig hebben dan kan dit ook.

  3. Maak ondertussen de bechamelsaus: smelt de margarine in een pannetje. Voeg de bloem toe en roer met een garde door. Bak de roux een paar minuten. Giet dan beetje bij beetje de amandelmelk erbij en roer met de garde door. Laat indikken tot een romige saus. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

  4. Vet de ovenschotel in met olie of margarine. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Leg hier de helft van de gebakken aubergine op. Dek af met het gehaktmengsel. Verdeel hier weer aardappeltjes en plakken aubergine over. Giet als laatste de vegan bechamelsaus er over.

  5. Bak de vegan moussaka 45 minuten in de oven. Lekker met een Griekse salade.

Heeft het gesmaakt?
59 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!