Zelfgemaakte vegan burgers

Een vegan zwarte bonen burger in Mexicaanse stijl, geserveerd op een broodje met maïssalsa en avocadosaus

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen
Avocadosaus

Bereiding

 Begin met het maken van de burgers. Spoel de zwarte bonen af en laat deze uitlekken. Snijd de rode ui en knoflook fijn. Snijd ook de peterselie fijn. Houd van de ui, knoflook een peterselie een klein beetje apart voor in de salsa.

 Verhit wat olie in een pan en bak hier de ui en knoflook aan. Doe in een keukenmachine (kan ook met de staafmixer) de zwarte bonen, de helft van het blikje maïs, de havermout, de ui en knoflook, peterselie, komijnpoeder, paprikapoeder, chilivlokken en peper en zout. Mix dit tot een grove massa. Kies zelf hoe fijn je de burgers wilt hebben. Vorm van het mengsel 2 burgers. Als het geheel nog te nat is, voeg dan wat extra havermout toe. Laat de burgers minimaal 30 minuten in de koelkast opstijven.

 Maak ondertussen de salsa en avocadosaus. Voor de salsa, snijd de tomaat in blokjes. Doe in een kom de apart gehouden knoflook, rode ui en peterselie. Meng dit met de gesneden tomaat en de andere helft van het blikje maïs. Knijp ¼ van een limoen over het mengsel en breng op smaak met peper en zout.

 Voor de avocadosaus, doe in een keukenmachine (kan ook met de staafmixer) de avocado, samen met het limoensap, knoflookpoeder en komijnpoeder. Meng dit tot een gladde saus en breng op smaak met peper en zout.

 Verhit wat olie of boter in een pan en bak de burgers in circa 8 minuten mooi bruin. Snijd de broodjes open en leg de burger erop. Serveer met rucola, de salsa en avocadosaus.

45 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Hilde

Dol op lekker koken en eten, met name met een gezonde twist. Zo wil ik laten zien dat gezond eten helemaal niet zo moeilijk is, maar vooral ook heel lekker en leuk.

Lekker & gezond 3 x lekkere zomerse lunch salades + tips

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.