Bietenbrownies
Kleurrijke en smeuïge bietenbrownies met een lekkere bite van walnoten, pure chocolade en kokos en een romige topping. Het recept is incl. tips voor een vegan of glutenvrije variant.
25 M + 35 M oventijd
Ingrediënten
Voor stuks
-
400 gram gekookte bieten
-
2 eieren
-
150 gr zelfrijzend bakmeel
-
200 gr pure chocolade
-
200 ml agavesiroop of honing
-
5 eetlepels neutrale olie
-
6 eetlepels cacaopoeder
-
1 eetlepel vanille extract
-
50 gr geraspte kokos
-
2 handjes walnoten
Toppings
-
200 gr roomkaas ( plantaardig )
-
100 ml Griekse volle yoghurt ( plantaardig )
-
2 eetlepels bietensap ( van voorgekookte bieten )
-
1 eetlepel honing of agave siroop
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 180° graden.
-
Verwarm de olie in een steelpan en voeg de helft van de chocolade in stukjes toe en laat smelten. Haal meteen van het vuur zodra het gesmolten is.
-
Maak de verpakking van de gekookte bietjes voorzichtig open en vang een groot gedeelte van het sap op en zet aan de kant.
-
Pureer de bieten in een mixer grof. Het hoeft niet helemaal glad te zijn. Snijd de bieten eventueel kleiner om makkelijker te kunnen mixen.
-
Kluts de eieren en voeg de bietenpuree, agavesiroop, vanille extract en chocolade toe.
-
Roer vervolgens het zelfrijzend bakmeel en de cacao door elkaar en voeg toe aan het bietenmengsel.
-
Hak de walnoten en de rest van de chocolade in stukjes. Bewaar eventueel wat voor de topping.
-
Voeg de walnoten, chocolade en geraspte kokos toe en roer door elkaar.
-
Bekleed een bakvorm met bakpapier en vul met het beslag.
-
Bak de brownie in het midden van de oven voor 35 minuten. Check met een prikker of de brownie gaar is en laat afkoelen.
-
Maak ondertussen de romige topping. Zonder de topping zijn ze ook al heel erg lekker, maar de topping maakt het natuurlijk extra lekker en feestelijk.
-
Meng de roomkaas, yoghurt en agavesiroop door elkaar en begin met het toevoegen van 1 eetlepel bietensap en later eventueel meer. Het mengsel moet niet te nat worden.
-
Zodra de bietenbrownies genoeg zijn afgekoeld, kun je de romige topping aanbrengen. Strooi er nog wat extra toppings zoals pure chocolade, walnoten en geraspte kokos overheen voor extra feestelijke bietenbrownies.
-
Bewaartip: Smeer de topping dan nog niet over de brownies heen, maar bewaar in de koelkast. Bewaar de brownies maximaal 3 dagen afgedekt buiten de koelkast.
-
Liever vegan? Vervang de eieren door bijvoorbeeld twee flax eggs te maken. Meng 1 eetlepel chiazaad of lijnzaad met 3 eetlepels heet water en pureer door elkaar. Laat dit ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast en je hebt een gelachtige structuur die eieren perfect vervangt. Meer tips over eieren vervangen lees je in deze blog ‘boter, kaas en eieren vervangen’.
-
Glutenvrije bietenbrownies maak je door het zelfrijzend bakmeel te vervangen voor glutenvrij zelfrijzend bakmeel of 100 gr kokosmeel en 4 theelepels bakpoeder toe te voegen.
Heeft het gesmaakt?
8 stemmen
Ook lekker