Bietencrumble

Maak eens een lekker dessert met groentes. De rode biet is heerlijk samen met appel, walnoten, gember en de zoete crumble erop. Lekker met een bolletje ijs of (plantaardige) yoghurt.

Vulling

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen
Crumble

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° graden.

Heb je verse bieten? Begin dan daarmee. Je kunt ze eerst schillen, in kleine blokjes snijden en dan koken. Op deze manier is de kooktijd korter, namelijk ongeveer 5 à 10 minuten of tot je er met een vork in kunt prikken. Je kunt de bieten ook ongeschild koken voor ongeveer 20 tot 30 minuten. Afhankelijk van de grootte van je bieten. Prik er een keer in om te kijken of ze gaar zijn. Ze gaan later nog in de oven dus ze mogen nog best een beetje stevig zijn. Na het koken laat je ze schrikken met koud water. Op die manier komt het schilletje er makkelijk af. Snijd ze daarna in kleine blokjes.

Ga verder met de crumble. Snijd de koude boter in kleine stukjes en mix ze samen met de andere ingrediënten in een kom. Doe dit met je handen totdat er kruimels van verschillende groottes ontstaan. Een paar grotere is niet erg, maar juist lekker.

Zet de crumble in de koelkast voor minimaal 10 minuten.

Vet een ovenschaal lichtjes in met boter.

Verwijder de kroos van de appel. Optioneel kun je ze ook schillen, maar dat hoeft per se. Snijd ze in kleine blokjes. Ongeveer dezelfde grootte als de bieten en leg ze alvast in de ovenschaal.

Schil de gember en hak of rasp fijn.

Rasp de citroen en pers deze in een apart schaaltje uit zodat je gemakkelijk de eventuele pitjes eruit kunt halen.

Hak de walnoten grof.

Voeg de bieten, gember, walnoten, 2 handjes rozijnen, de citroenrasp en het sap toe aan de ovenschaal. Strooi er naar eigen smaak wat kaneel en eventueel gedroogde rozemarijn overheen. Hussel alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten mooi verdeeld zijn.

Verdeel de crumble erover.

Zet in de oven en bak voor 30 minuten of tot de crumble mooi goudbruin verkleurd is. Controleer na 20/25 minuten hoe bruin je crumble is.

Serveer warm. Lekker met een beetje slagroom, ijs of (plantaardige) yoghurt.

Wissel een keer door de citroen te vervangen voor sinaasappel of peer in plaats van appels te gebruiken.

Je kunt de crumble ook makkelijk een dag van tevoren maken. Warm hem dan ongeveer een kwartiertje op 180° graden op of bak hem op de dag dat je hem gaat eten af. Ook leuk om in kleinere schaaltjes te verdelen.

1 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Charlotte

Mijn recepten zijn zo veel mogelijk met ingrediënten uit het seizoen, want dan zijn ze het lekkerst. Ook motiveer ik je om wat vaker lokale producten te kopen en geef ik tips hoe je minder voedsel en afval kunt verspillen.