Salade met eendenborst en walnotendressing

Feestelijke salade voor de kerst met plakjes eendenborst, rode uiencompote en een walnotendressing

Ingrediënten 
1 eendenborst
peper en zout
4 rode uien
40 gram kristalsuiker
1,5 dl rode wijn
1,5 dl rode port
40 gram roomboter (+ extra om in te bakken)
40 gram walnoten (+extra voor garnering)
0,5 dl appelsap
1,5 dl walnotenolie
honing
cherrytomaatjes
200 gram slamelange
 
Bereiding
Snijd de rode uien in halve dunne ringen. Verhit boter in een kookpan en bak hierin de rode uien tot ze glazig zijn. Voeg de suiker toe en bak dit al roerend een minuut mee. Voeg een mespunt zout toe en blus af met de rode wijn en rode port.
 
Salade eendenborst 01
Salade eendenborst 01
Salade eendenborst 01
Zorg dat de uien voor ¾ bedekt zijn met vocht. Zet het vuur laag en laat 30 minuten garen. Roer regelmatig, als het vocht is verdampt maar de uien nog te knapperig extra vocht (rode wijn of port) toevoegen. Laat de rode uien compote afkoelen. Haal de eendenborst een half uur voor gebruik uit de koelkast.
 
Salade eendenborst 01
Salade eendenborst 01
Salade eendenborst 01
Hak de walnoten fijn en verwarm samen met de appelsap en walnotenolie in een pannetje op laag vuur. Breng op smaak met honing, peper en zout. Snijd de cherrytomaatjes in vieren en zet apart.
Snijd het vet van de eendenborst in ruitjes met een scherp mes. Let op dat je niet in het vlees snijdt, alleen in het vet. Verhit boter in een koekenpan en bak de eend op de vetkant ongeveer 6 minuten op middelhoog vuur.
 
Salade eendenborst 01
Salade eendenborst 01
Salade eendenborst 01
Bak de eend nog 4 minuten aan de andere kant tot de eend mooi rosé is. Bestrooi met peper en zout en snijd in dunne plakjes. Verdeel sla over 4 borden, verdeel de plakjes eendenborst, rode uien compote en tomatenpartjes. Besprenkel met de walnotendressing en een paar extra walnoten.
 
Tip: vind je het lastig om zelf eendenborst te bereiden dan zijn er bij de grotere supermarkt of speciaalzaak vaak kant en klare gerookte eendenborst te koop.
 

 

Vind je dit leuk?
128 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!