Sliptongetje met Serranoham
Begin het kerstdiner goed met deze vis met een krokant laagje van serranoham op een laagje puree
Ingrediënten
4 x sliptongfilet of andere witvis
50 gr boter
2 sneetjes boterhammen
250 gr aardappels, geschild
Scheutje witte wijn
6 plakjes Serranoham
Snufje zout en peper
Snufje nootmuskaat
50 ml melk
2 eetl mayonaise
1 eetl suiker
Sap van halve citroen
50 gr boter
2 sneetjes boterhammen
250 gr aardappels, geschild
Scheutje witte wijn
6 plakjes Serranoham
Snufje zout en peper
Snufje nootmuskaat
50 ml melk
2 eetl mayonaise
1 eetl suiker
Sap van halve citroen
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Beng een pan water aan de kook en kook de aardappelen in ongeveer 15 min gaar. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg de melk, zout, peper en nootmuskaat toe en meng tot een mooie puree. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes Serranoham er op. Zet ze 10 min in de oven zodat ze wat droger en krokanter worden. Verlaag de oven daarna naar 180 graden. Meng met een staafmixer of keukenmachine de gedroogde Serranoham, boter en sneetjes brood door elkaar.
Leg de stukjes vis in een ovenschaal en giet er een scheutje witte wijn over. Bestrooi met een snufje peper. Maak van het Serranoham mengsel dunne plakjes en druk deze zachtjes op de stukjes vis. Zet de ovenschaal ongeveer 8 tot 10 min in de oven (afhankelijk van de dikte van de vis). Klop de mayonaise, suiker met het sap van de citroen tot een sausje. Verdeel een beetje puree, ter grote van de vis, op een bord en leg het stukje vis er op. Spuit wat citroenmayonaise over en naast de vis. Garneer eventueel met een beetje groen en een schijfje citroen.