Ga naar de inhoud
Zelfgemaakte sambal

Zelfgemaakte sambal

Pittige sambal, een smaakmaker op basis van rode pepers op smaak gebracht met gember, knoflook en ketjap. Lekker bij de Indonesische recepten zoals nasi.

25 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.
Vegan recept Vegetarisch recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor potje

  • 125 gr rode pepers
  • 2 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 30 gr gember
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • Snuf laos ( of gebruik verse )
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Scheutje ketjap
  • 2 theelepels suiker

Benodigdheden

  • Keukenmachine

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Schil de gember en verwijder de schil van de knoflook en sjalotjes. Verwijder als je de sambal iets milder wil hebben de zaadlijsten uit de pepers. Snijd de pepers, sjalotjes, knoflook en gember in grove stukken en doe in de keukenmachine en maal fijn. Met een vijzel kan eventueel ook.


  2. Doe het rode mengsel in een pannetje met olie en verwarm dit. Voeg de laos, tomatenpuree, ketjap en suiker toe. Je kan dit zelf ook naar smaak toevoegen. Laat het mengsel 10 min pruttelen. Laat de sambal afkoelen en doe in een afgedekt potje. Bewaar de zelfgemaakte sambal max 1 week in de koelkast. Langer bewaren? Gebruik een luchtdicht potje en/of doe een laagje olie op de sambal zodat er geen lucht bij kan.