Het feestelijke kerstmenu van Veronique

Veronique is kok bij Hotel Groot Welsden en weet als geen ander welke smaken goed bij elkaar passen en dat een goede timing heel belangrijk is. Speciaal voor LeukeRecepten stelde ze een lekker kerstmenu samen en maakte ze 3 feestelijke gangen. Hieronder geeft ze ook nog een aantal handige tips prijs die je een heel eind op weg helpen met dit kerstdiner.

Veronique: iedereen heeft een andere smaak, en dat is maar goed ook. Voor mij is een perfect menu niet te zwaar en vol verschillende smaken en structuren. Ik ben een groot liefhebber van salades en verfijnde vleessoorten. Een lichte salade met eendenborst en walnoten is daarom een goed begin. Lamsvlees eet ik een enkele keer per jaar, het is voor mij iets dat bij speciale gelegenheden hoort. Een dessert geeft een voldaan gevoel aan het einde van de maaltijd, daarom kies ik voor een luchtige chocolade parfait. De perfecte combinatie tussen zoet, ijs en de volle smaak van chocolade.
Check alvast of je alle kookmaterialen in huis hebt: keukenmachine voor de kruidenkorst, mixer voor de parfait en voldoende ruimte in de vriezer. Oja en ook fijn om te weten of je de spruitjes, zoete aardappel en lamsracks in 1 x in de oven kwijt kunt of dit in etappes moet doen.
 
Om stress te voorkomen, kun je de dag vooraf de voorbereidingen treffen. Leg alles alvast klaar, controleer of alle boodschappen in huis zijn en dek alvast de tafel. Haast jezelf vooral niet, van haasten kun je fouten gaan maken en dat willen we natuurlijk niet. Zelf neem ik er dan een glas rode wijn bij en het ontspannen koken kan beginnen.
 
Tijdens het koken is timing erg belangrijk. Je wil graag alles tegelijk warm op tafel krijgen en het liefst zonder teveel tijd tussen de gangen. Met de volgende tips help ik je een handje op weg naar het perfecte kerstdiner.
 
Tips nagerecht:
Begin het menu met het maken van de chocolade parfait en dek de glaasjes daarna af met huishoudfolie om uitdrogen te voorkomen. Dit dessert kun je ook makkelijk een dag van te voren maken. Vlak voor het diner kan de rozenroom geklopt worden, dan staat je dessert in no time op tafel.
 
Tips hoofdgerecht:
Het kruidenmengsel voor de lamsracks kan ook alvast gemaakt worden. Bewaar het in de koelkast, maar haal het op tijd eruit omdat de boter anders te hard zal zijn om te kunnen verwerken. Je kunt er ook voor kiezen de lamsracks alvast aan te braden en het kruidenmengsel erop te doen. Dan hoef je het de dag zelf alleen nog in de oven te zetten. De saus kan dan ook alvast gemaakt worden, maar voeg de verse munt pas op het laatste moment toe om verkleuren te voorkomen.
 
Ook kunnen de zoete aardappels gemaakt worden tijdens de voorbereidingen. Na het vullen van de zoete aardappels hoeven ze nog niet in de oven. Maar deze kunnen dan tegelijk met de lamsracks opgewarmd worden in de oven de dag zelf. De spruitjes kunnen alvast schoongemaakt worden, dan hoeven ze de dag zelf alleen nog op smaak gebracht worden.
 
Tips voorgerecht:
Het voorgerecht kun je het beste zo laat mogelijk maken, dan blijft alles zo vers mogelijk. Je kunt wel alvast de dressing maken en bewaren in de koelkast. Voor het serveren nog even lichtjes verwarmen is wel het lekkerste, maar niet noodzakelijk.
 
Tips serveren:
Terwijl de chocolade parfait in de vriezer staat, de zoete aardappels gepoft zijn en de lamsracks al ingesmeerd zijn met het kruidenmengsel begin je met het maken van de eendenborstsalade. Ook zet je ondertussen de spruitjes alvast in de oven. Vlak nadat je de salade serveert zet je de zoete aardappel en lamsrack 15 min bij de spruitjes in de oven. Serveer het hoofdgerecht. Haal de parfait uit de vriezer en klop de room stijf. Decoreer het toetje en serveer direct.
 
Binnenkort volgt ook het tapas kerstmenu van Eric!
 
Kijk voor hier voor alle kerstrecepten

Het feestelijke kerstmenu van Veronique:

 
#1 Salade met eendenborst en walnotendressing
 • Voorgerecht
 • 1 uur
 • 4 personen
 • *

Feestelijke salade voor de kerst met plakjes eendenborst, rode uiencompote en een walnotendressing

#2 Lamsrack met kruidenkorst
 • Hoofdgerecht
 • 1 uur 30 min
 • 4 personen
 • *

Maak indruk met dit kerstrecept van lamsracks met een groene kruidenkorst, gepofte zoete aardappel en spruiten

#3 Luchtige chocolade parfait
 • Nagerecht
 • 20 min + 2 uur wachttijd
 • 4 personen
 • *

Dit kerstdessert bestaat uit romige chocolade in ijsvorm, makkelijk en zonder ijsmachine te maken

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Ans Vranken 17 december 2014 om 09:49

Beste Veronique, Vind je recepten super lekker en heel mooi uitzien. Met stemmen ging er iets fout. Ik had je 5 sterren willen geven, maar er ging iets mis en er verschenen er maar drie. Vooral zo doorgaan!! Gr Ans Vranken