Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Waarmee vervang je noten, zuivel, lactose, vlees en gluten?

Ik krijg heel vaak de vraag hoe je een recept glutenvrij kunt maken of hoe je melk in een recept kunnen vervangen voor een plantaardige variant etc. Uiteraard help ik graag en daarom deel ik dit artikel met veel voorkomende ingrediënten en hoe je die kunt vervangen.

Of je nu bijvoorbeeld een notenallergie of een gluten intolerantie hebt, kiest voor een vegetarische of vegan eetwijze i.v.m. het milieu of gewoon iets niet zo lekker vindt. In deze blog vind je heel veel tips hoe je bepaalde ingrediënten makkelijk kunt vervangen. Even ter info, ik ben geen voedingsdeskundige maar ik weet inmiddels heel veel over het bereiden vanrecepten en de ingrediënten hiervan. En daarnaast heb ik informatie opgezocht viahet Voedingscentrum.nl, blijlactosevrij.nl en Becel.nl.

Let op: de vervangers hebben vaak andere voedingswaardes dan het te vervangen ingrediënt. Daarom zijn ze soms geen volwaardige vervanger wat voedingswaardes betreft. Hier ga ik in deze blog verder niet op in maar heb ik juist vervangers gekozen op basis van smaak en de toepasbaarheid in recepten.

Waarmee vervang je noten of pinda’s? 

Ik ben zelf dol op noten, zeker in een salade of in gebak. Walnoten, pecannoten, amandelen en andere noten zie je daarom regelmatig terug in mijn recepten. Maar als je een notenallergie hebt is dit niet handig daarom een paar lekkere vervangers die ook zorgen voor een lekkere crunch:  

Zonnebloempitten 
Pijnboompitten 
Croutons (in een salade)  
Pompoenpitten  
Sesamzaad 

Waarmee vervang je zuivel?  

Misschien eet je geen zuivel omdat je vegan bent of ben je allergisch voor bijvoorbeeld koemelk. Of wil je iets vaker plantaardig eten voor het milieu. Gelukkig zijn er tegenwoordig voor veel ingrediënten zoals boter, kaas en melk plantaardige vervangers. Zo kun je boter op brood makkelijk vervangen door smeerbare margarine. De margarine van Becel is 100% plantaardig en vind ik tevens heel lekker van smaak. Ook gebruik ik altijd Becel vloeibaar om mee te bakken en braden. Hiermee krijg ik altijd een lekker resultaat en je helpt het milieu een handje. Lees hier meer over de kracht van plantaardig

Yoghurt - soja of kokosyoghurt  
Kaas - edelvlokken of vegan kaas (inmiddels ook bij de AH verkrijgbaar)  
Roomkaas - cashew (zoals in deze vegan cheesecake) 
Boter - margarine (de margarine van Becel is 100% plantaardig)  
Melk - amandelmelk, rijstmelk, sojamelk of havermelk    
Kookroom-  sojaroom, kokosmelk  
Slagroom - dikke kokosroom of een plantaardige slagroom  
Crème fraîche en zure room - soja of kokosyoghurt, eventueel laten uitlekken in een doek net als hangop (voor zure room voeg je een beetje citroensap toe)  

Veel producten kun je 1 op 1 vervangen in een recept. Soms kan de smaak wel iets anders zijn. Door bijvoorbeeld kokosmelk te gebruiken in een soep i.p.v. kookroom krijgt hij wel een iets kokosachtige en Oosterse smaak. En zijn plantaardige melkvervangers vaak iets zoeter van smaak dan gewone melk.  Let er daarom goed op dat er geen extra suikers zijn toegevoegd.  

Waarmee vervang je producten met lactose?  

Bij een lactose-intolerantie ben je gevoelig voor de suikers in melk. Bovenstaande zuivel vervangers gelden daarom ook voor een lactosevrij dieet. Wel is het zo dat de meeste oude kazen (bijna) geen lactose bevatten en deze wel veilig zijn zoals Parmezaanse kaas, Goudse kaas en blauwe kaas. Check op de verpakking dat ze 0 koolhydraten en 0 suikers bevatten. Ook zijn er verschillende lactosevrije producten op de markt waarbij wel gebruik is gemaakt van koemelk maar waarbij de suikers (lactose) eruit zijn gefilterd.  

Waarmee vervang je vlees? 

Gelukkig zijn er steeds meer goede vleesvervangers op de markt zodat je soms bijna niet meer het verschil met echt vlees proeft. Zelf maak ik ook regelmatig gebruik van vleesvervangers maar je kunt soms ook het vlees weglaten in recepten.  Een aantal vervangers zijn:  

Gehakt - vegetarisch gehakt of seitan  
Gehaktballetjes - groenteballetjes (kant en klaar) of wortel of champignonballetjes  
Kip - vegetarische kipstukjes of tofu  
Hamburgers - vegetarische burgers of gegrilde halloumi  
Vlees broodbeleg - vegetarisch broodbeleg of plakjes gegrilde courgette of aubergine  
Pulled pork - jackfruit  
 
Andere lekkere vleesvervangers: falafel, tempeh, kikkererwten, linzen, portobello . 
Kijk ook eens tussen mijn vegetarische recepten voor inspiratie.  

Waarmee vervang je ingrediënten met gluten?  

Gluten komen voor in tarwe en daardoor in heel veel producten zoals pasta, koekjes, brood en ook sauzen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel glutenvrije producten op de markt waardoor je ondanks een glutenallergie of intolerantie toch kunt genieten van de genoemde dingen. Hierbij een rijtje met ingrediënten en de vervangers:  

Tarwe bloem - boekweitmeel, amandelmeel, rijstmeel, maismeel, havermeel of een combinatie hiervan  
Tortilla wraps - wraps op basis van mais  (taco schelpen zijn ook vaak glutenvrij)  
Pasta - glutenvrije pasta of op basis van linzen of kikkererwten (check de verpakking)  
Allesbinder - maïzena  
Brood - glutenvrij brood 
Couscous - glutenvrije couscous of quinoa  
Koekjes - glutenvrije koekjes, bitterkoekjes  
Noedels rijstnoedels (mihoen)  
 
Let op met tarwebloem, die kun je vaak niet 1 op 1 vervangen door de genoemde meelsoorten. Ik vond op een Culy.nl een interessant artikel hierover. Kijk ook eens tussen mijn glutenvrije recepten voor inspiratie. 

Hebben jullie nog tips? Laat ze hieronder achter!  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Reacties

Laat je reactie achter

De nieuwste pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×