Ga naar de inhoud
12 x vegan kerstmenu recepten

12 x vegan kerstmenu recepten

Een vegan kerstmenu maken is hartstikke makkelijk, smaakvol en zo feestelijk als jij maar wil. Én je hoeft niet te denken aan de gaartijd van een stuk vis of vlees, ideaal toch? Bekijk hier 12 veganistische gerechten voor een heerlijk kerstdiner.

10 december 2024

Nienke Vinkenvleugel

Kerst is het feest van gezelligheid, samenzijn en lekker eten. Maar wat als je dit jaar een volledig (of deels) vegan kerstmenu op tafel wil zetten? Dan ben je hier aan het goede adres, want een vegan kerstmenu maken is helemaal niet moeilijk en net zo feestelijk en lekker als elk ander kerstmenu. Sterker nog, je kunt iedereen verrassen met creatieve gerechten en heerlijke smaken!

In deze top 12 vind je veganistische voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten voor Kerst. Als leuk vegan bijgerecht kun je bijvoorbeeld klassieke alcoholvrije stoofperen maken, geroosterde aardappels uit de oven (maak het jezelf lekker makkelijk) of deze originele bloemkool steaks.

Hoe stel je een perfect vegan kerstmenu samen?

Het ligt eraan wat jij het lekkerst vindt, maar mijn voorbeeld van een perfect vegan kerstmenu is als volgt:

  • Voorgerecht: paddenstoelen tartaar met hazelnoten
  • Hoofdgerecht: biet wellington
  • Nagerecht: vegan chocolademousse

Dit zijn snelle, eenvoudige en heerlijke recepten waar je niet al te veel (gekke) ingrediënten voor nodig hebt en je maakt ze in respectievelijk 15, 20 en 20 minuutjes klaar. Klinkt goed toch? Kijk voor meer inspiratie in de top 12 hieronder.

12 x vegan kerstmenu recepten

#1 Paddenstoelen tartaar met hazelnoten

Feestelijke paddenstoelentartaar met balsamico en gebrande hazelnoten. Dit leuke voorgerecht heb je binnen 15 minuutjes al gemaakt. Heerlijk en ideaal voor de feestdagen als je het mij vraagt!

#2 Vegan coquilles met knolselderijpuree

Een van de populairste voorgerechten voor kerst, maar dan 100% plantaardig gemaakt van koning oesterzwammen! Geserveerd op een bedje van knolselderij puree met rozemarijn en afgemaakt met knapperige hazelnoten.

#3 Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

#4 Bruschetta: klassiek Italiaans recept

Bruschetta met tomaat en basilicum is echt een van mijn favoriete gerechten. Ik bestel het bijna altijd als ik in een Italiaans restaurant eet, het allerliefst in Italië zelf. Thuis maak ik deze klassieker graag met goed brood dat ik licht rooster en inwrijf met knoflook voor extra smaak. De combinatie van rijpe tomaten, basilicum en olijfolie blijft simpel maar zó lekker. Perfect als borrelhapje, lichte lunch of om een etentje mee te starten.

#5 Kerst ovenschotel met pompoen

Heerlijke ovenschotel met spruitjes, pompoen en cranberries en een krokant laagje bladerdeeg met uitgestoken sterren. Leuk om te serveren met kerst.

#6 Vegetarische stoofschotel

Heerlijke goed gevulde stoofpot zonder vlees, maar met champignons, wortel, paprika en aardappel in een kruidige saus.

#7 Biet wellington

De beef wellington is bij velen niet meer weg te denken uit het kerstmenu. Deze verrassende variant gemaakt van rode bieten, champignons en linzen is helemaal plantaardig en dus ideaal voor de vegetariërs en veganisten aan tafel.

#8 Ratatouille

Heerlijke traditionele Franse groentestoof met o.a. courgette, aubergine en paprika, in 30 minuten klaar en bovendien koolhydraatarm!

#9 Vegan panna cotta met rood fruit

Dit overheerlijke toetje maak je met maar een paar ingrediënten en kun je makkelijk van tevoren klaarmaken. Daarbij ziet het er ook nog eens prachtig uit.

#10 Vegan cheesecake toetje in een glaasje

Overheerlijke cheesecake in glaasjes met een bodem van volkoren biscuits. Makkelijker, sneller en goedkoper te maken door het gebruik van agar agar in plaats van cashewnoten.

#11 Vegan chocolademousse

Een heerlijke luchtige chocolademousse die 100% plantaardig is en maar 4 ingrediënten bevat

#12 Vegan pavlova

Een heerlijk en feestelijk recept voor deze vegan pavlova met chocolade swirl, kokosroom en vers fruit.