Ga naar de inhoud
Biet wellington

Biet wellington

De beef wellington is bij velen niet meer weg te denken uit het kerstmenu. Deze verrassende variant gemaakt van rode bieten, champignons en linzen is helemaal plantaardig en dus ideaal voor de vegetariërs en veganisten aan tafel.

20 M bereidingstijd + 35 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Vegetarisch recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 gr kastanjechampignons
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • peper en zout
  • 1 rol vegan bladerdeeg ( 270 gr )
  • 200 gr bruine linzen ( uit blik )
  • 300 gr gekookte rode bieten
  • 50 gr walnoten
  • 100 gr havermout
  • 1 scheutje (plantaardige) melk

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200° graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.


  2. Snijd de ui, knoflook en kastanjechampignons fijn.


  3. Zet een koekenpan op het vuur en verhit de olijfolie. Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze 2-3 minuten.


  4. Voeg de kastanjechampignons, balsamicoazijn en kruiden toe en bak het 5-7 minuten of tot het vocht uit de champignons is. Roer het regelmatig door.


  5. Haal het bladerdeeg uit de koelkast, rol het uit en laat het op kamertemperatuur komen.


  6. Schep het champignon mengsel in de keukenmachine.


  7. Spoel de bruine linzen af en snijd de bietjes in kleine stukjes.


  8. Voeg de linzen en bietjes allebei toe aan de keukenmachine en doe als laatste de walnoten en havermout erbij. Mix het tot een dikke roze massa. Is het mengsel te plakkerig? Voeg dan extra havermout toe en mix het nogmaals in de keukenmachine.


  9. Verdeel het mengsel in een lange strook over het bladerdeeg. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte overhoudt aan de zijkanten, zodat je het dicht kunt vouwen.


  10. Vouw het bladerdeeg dubbel over het mengsel en maak de randjes dicht door er met een vork op te drukken.


  11. Besmeer het bladerdeeg met een beetje plantaardige melk en snijd daarna wat strookjes in de bovenkant.


  12. Zet de bakplaat in de oven en bak de wellington 30-35 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is.


  13. Snijd de wellington in stukken en serveer meteen.