Foodvragen, tips & tricks #3

Yes, er is weer een nieuwe editie van deze handige rubriek vol met vragen en antwoorden op vragen over koken, bakken en ingrediënten. Dingen die je altijd al wilde weten of waar ik zelf tegenaan liep tijdens het koken.

In de vorige editie vertelde ik o.a. hoe je mossels kookt en wat het verschil is tussen feta en witte kaas. Ik hoop dat ik met deze kooktips jullie op weg kan helpen en mochten je zelf nog een vraag hebben, laat hem hieronder achter en misschien behandel ik hem de volgende keer wel. Ik probeer alles zo goed mogelijk uit eigen ervaring vertellen en andere bronnen te weten te komen, maar mocht ik er naast zitten dan hoor ik dat ook graag.

Hier komen de 5 nieuwe foodvragen:

1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn gehaktballen niet uit elkaar vallen tijdens het braden?
Gebruik een eitje en wat paneermeel om het gehaktmengsel steviger te maken. Maak je handen iets nat met water tijdens het draaien, hierdoor krijg je egalere ballen. Zet de gehaktballen een half uurtje in de koelkast zodat ze goed stevig worden. Braad ze aan op hoog vuur en laat ze daarna garen op laag vuur. Probeer ze ook eens in de oven te maken, gebruik hier een muffinvorm voor. Leg ze rauw in een muffinvorm (wel goed invetten) of op een bakplaat en bak ze 15 tot 20 min op 200 graden. Bekijk hier mijn recept voor gehaktballen met Italiaanse twist.

2. Wat is het verschil tussen vegan en vegetarisch?
Sommige denken dat vegan hetzelfde is als vegetarisch maar dat is het niet. Behalve vlees en vis gebruiken veganisten namelijk geen dierlijke producten zoals zuivel, eieren of kaas. Maar denk ook aan bijvoorbeeld cosmetica en kleding.

3. Waar kan ik gelatine mee vervangen?
Gelatine wordt vaak gebruikt als bindmiddel voor puddings of toetjes. Maar is gemaakt van dierlijke producten. Een natuurlijk bindmiddel wat je ook kunt gebruiken i.p.v. gelatine is arrowroot, dit dikt op lage temperatuur en heeft een neutrale smaak. Helaas nog (bijna) niet in de supermarkt te verkrijgen, maar wel in de biowinkel of online. Een andere oplossing is agar agar, dit is een smaakloze verdikker gemaakt van zeewier. Deze is vaak ook te vinden in de toko.

4. Hoe krijg je een lekker krokant korstje op mijn aardappelpuree?
Mijn manier is door de puree te bestrooien met paneermeel, niet al te dik. Vervolgens allemaal kleine stukjes boter verspreid hierop te leggen. Daarna de ovenschaal (minimaal) 20 min in de oven te zetten. Ik zet de laatste 5 minuten de grill er nog even bij aan voor een extra lekker krokant korstje

5. Wat is het verschil tussen een wrap en tortilla?
Zelf gebruik ik beide benamingen soms gecombineerd of door elkaar. Maar is er een verschil? Laten we eerst de Spaanse tortilla uitsluiten, deze dikke omelet van ei en aardappel heeft niets met dit dunne Mexicaanse platbrood te maken. Net als de harde tortillachips, oftewel nacho’s. Oorspronkelijk werden tortilla’s van maismeel gemaakt, tegenwoordig vaak van bloem. Een wrap is een opgerolde tortilla maar het woord wrap is zo gewoon geworden dat het vaak wordt gebruikt voor het product zelf. Een wrap wordt na het vullen niet nog eens verwarmd in bijvoorbeeld de oven. Dit in tegenstelling tot een burrito’s, fajita’s en enchilada’s die ook een tortilla als basis hebben. Zelf torttilla’s maken is ook makkelijk en leuk: bekijk hier het recept met video.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Manon Visser 1 november 2020 om 15:25

Tip: Agar agar gebruik ik ook vaak, je kunt het online kopen bij https://www.naturalspices.eu/agar-agar-gom-406