Foodvragen, tips & tricks #2

Laats ben ik met een nieuwe categorie gestart op mijn blog. Hier geef ik antwoord op vragen van mijn bezoekers en deel ik ook ervaring die ik zelf heb opgedaan in de keuken de afgelopen jaren.

In de eerste editie vertelde ik o.a. hoe je kunt voorkomen dat filodeeg scheurt en welke rijst je het beste kunt gebruiken voor paella. Ik hoop dat ik met deze kooktips jullie op weg kan helpen en mochten je zelf nog een vraag hebben, laat hem hieronder achter en misschien behandel ik hem de volgende keer wel. Ik probeer alles zo goed mogelijk uit eigen ervaring vertellen en andere bronnen te weten te komen, maar mocht ik er naast zitten dan hoor ik dat ook graag.

Hier komen de 5 nieuwe foodvragen:

1. In de winkel ligt naast de feta vaak witte kaas, is dat hetzelfde?
Feta behoort tot de familie van witte kazen maar feta mag alleen zo heten als hij op traditionele manier geproduceerd in bepaalde delen van Griekenland. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van andere melk dan schapen- en geitenmelk. Witte kaas die dus bijvoorbeeld van koemelk is gemaakt ligt in de schappen onder de naam witte kaas of Arla noemt ze Apetina.

2. Moet ik andere temperaturen aanhouden bij een gas, elektrische of hete lucht oven?
Ik heb een elektrische oven waarbij ik bijna altijd de boven en onder warmte functie gebruik (conventioneel). De temperaturen in mijn recepten zijn dan ook hier op afgestemd. Deze gebruik ik voor ovenschotels, cakes, pizza’s etc. Heb jij een gasoven of gebruik je de hetelucht functie verminder de temperatuur in de recepten dan met ongeveer 10 %. Kijk hier voor een handige tabel. Als je meerdere lagen/gerechten in de oven wilt verwarmen kun je het beste de hetelucht stand gebruiken. Deze verdeelt de hete lucht gelijkmatig door de oven. Ook heb ik een grill in de oven die ik soms de laatst paar minuutjes aanzet bij bijvoorbeeld  een gratin voor een extra krokant korstje.

3. Hoe schil je een avocado?
Bij een avocado is het niet handig om net als bij een appel de schil er met een mesje af te snijden. Je kunt het beste met een mes de avocado doormidden snijden met de schil er om heen (en snijd om de pit heen). Draai met je handen de twee helften los. Verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees er langs de schil uit en verwijder de schil met de hand.

4. Wat is verschil tussen satésaus en pindasaus?
Satésaus is saus voor over stokjes saté (van geroosterde kip of vlees bijvoorbeeld). Pindasaus is daar één van en wordt in Indonesië gemaakt van pinda’s. Maar satésaus kan dus ook bijvoorbeeld ketjapsaus zijn. Maar over het algemeen wordt in Nederland het woord satésaus gebruikt voor pindasaus dus dat heb ik ook maar aangehouden. Bekijk hier mijn recept voor satésaus.

5. Hoe lang moet ik mosselen koken?
Timing is belangrijk met het koken van de mosselen. Als je ze te lang kookt worden ze namelijk taai. Zelf breng ik een centimeter witte wijn aan de kook in de mosselpan, mosselen toevoegen en 4 minuten met gesloten deksel laten koken. Tussendoor twee keer goed met de pan schudden. Na 4 minuten zijn als het goed is alle mosselen open en perfect gaar. Zijn nog niet alle schelpen open zet de pan dan 1 a 2 minuten terug op het vuur.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Annemieke 22 september 2016 om 18:55

Hoi, Ik heb de appelroosjes gemaakt en vind het jammer dat die rode randjes van de appel verbranden. De temperatuur van de hete lucht oven moet wel op 200 graden staan anders wordt het bladerdeeg niet gaar, of kan het ook met lagere temperaturen? Vast bedankt voor je antwoord, vriendelijke groeten van Annemieke