Ga naar de inhoud
Jaimy’s 5 favoriete gerechten uit Bali

Jaimy’s 5 favoriete gerechten uit Bali

In deze blog laat ik jullie zien wat mijn favoriete Balinese gerechten zijn. Niet alleen vertel ik waarom dit mijn keuzes zijn, maar ook hoe je deze gerechten thuis kunt maken!

18 oktober 2017

Jaimy van Dijke

Eind augustus ging ik voor de tweede keer op reis naar Bali. Dit eiland heeft echt mijn hart gestolen vanwege de prachtige natuur, onwijs lieve mensen en natuurlijk het heerlijke eten! Hier is echt voor iedereen iets wat wils. Houd je van Westers eten? Dan kun je hier de beste Mexicaanse, Italiaanse en Spaanse gerechten eten. Ben je into het Indo food? Dan eet je elke dag voor weinig geld de meest verse lokale gerechten. Zelfs als je een vegetarisch, veganistisch, glutenvrij of ander dieet volgt, dan kun je in Bali zeker goed eten.

Dit zijn mijn vijf lievelingsgerechten:

Balinese Salade met zelfgemaakte boemboe

Het recept van deze salade leerde ik tijdens een Balinese kookles. We maakten onwijs veel gerechten, maar deze bleef mij het meeste bij. De smaken passen goed samen en het is een lekker bijgerecht. Ook stond ik ervan te kijken hoe makkelijk het recept eigenlijk was. Ook de boemboe maakte ik helemaal zelf. Dit is een echte aanrader, want deze kun je in een grote portie maken, invriezen en voor veel Indische gerechten gebruiken. De recepten van de boemboe en de Balinese salade heb ik inmiddels al gedeeld met jullie op de site.

mie goreng www.leukerecepten.nl

Mie Goreng

Mie goreng zijn noedels op Indische wijze met groenten en ei. Soms wordt er kip of garnalen in de mie verwerkt, maar mijn favoriete mie goreng is vegetarisch. Soms zit er een gebakken ei bij, de andere keer verse groenten. Op deze foto zie je trouwens nog wat tofu en tempeh, ook onwijs lekker. Mie goreng wordt in elk gezin op een andere wijze gemaakt, maar een verse boemboe van kruiden en specerijen is altijd de basis. Nasi goreng is eigenlijk hetzelfde, maar dan wordt de mie vervangen door rijst. Dit is Sandra’s favoriete nasi recept!

Bali Smoothie Bowl www.leukerecepten.nl

Smoothie Bowl met dragonfruit

Gezonde foodies kunnen écht hun hart ophalen in Bali wat betreft gezonde gerechten. Smoothie bowls zijn al jaren de normaalste zaak hier en ze zien er altijd prachtig uit. De mooie roze kleur is helemaal natuurlijk, want deze is afkomstig van de roze dragonfruit of ook wel pitaya genoemd. Door de toppings van granola, kokos en watermeloen is dit echt een kracht ontbijt of lunch. Heerlijk! Deze heb ik trouwens gegeten bij Crate café, een te gekke tent in Canggu. Ook dit kun je natuurlijk thuis maken zoals een smoothie bowl met banaan en aardbei!

Gado Gado www.leukerecepten.nl

Gado Gado

Ben jij al bekend met Gado Gado? Als je dit niet bent, raad ik je aan om meteen het volgende recept te maken, want dit moet je echt geprobeerd hebben. Ook dit recept wordt weer op veel verschillende manieren gemaakt. De Gado Gado op de foto werd geserveerd met onwijs verse tofu en veel groenten zoals kool, boontjes, taugé en komkommer. De basis was longtong, wat blokjes plakrijst zijn, maar dit wordt vaak vervangen door rijst of aardappeltjes. Dit alles wordt overgoten met heerlijke pindasaus. Een gerecht wat heerlijk is, zowel warm of koud! Deze at ik bij de mooie tempel Ulun Danu Bratan, prachtig uitzicht had ik dus tijdens mijn lunch.

soto ayam www.leukerecepten.nl

Soto Ayam

Eigenlijk eet ik op het moment bijna geen vlees meer, maar deze soto ayam moest ik wel proeven. Deze soepen zijn echt Balinese pareltjes, want ze bevatten zoveel smaak. De soep wordt gemaakt met een basis van kippenbouillon en uiteraard weer een boemboe. Deze soto is vrij geel, dat betekend dat er veel kurkuma in de boemboe zat. De smaak is onwijs goed en de soep is altijd goed gevuld. Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat je Bali niet mag verlaten zonder dit gerecht geproefd te hebben of als je niet naar Bali gaat je dit recept moet proberen!

Dit zijn mijn favoriete Balinese gerechten. Natuurlijk is er nog veel meer lekker in eten in Bali, dus ik denk dat ik toch nog een keertje terug moet. Dat vind ik helemaal niet erg! Wil je trouwens meer reisinformatie over Bali zoals naar welke plaatsen je kunt gaan, wat je kunt doen en waar je terecht moet voor lekkere gerechten? Dan kun je deze ook op mijn website Jaimy’s Kitchen terugvinden.

Deze blog is geschreven door Jaimy