Donuts
Donuts zelf maken? Dat kan perfect met dit makkelijke basisrecept. Het resultaat mag er zijn: heerlijke luchtige donuts met een lekker laagje suiker.
30 M + 1 U 15 M rijzen
Ingrediënten
Voor stuks
-
375 gr bloem ( + extra om te bestuiven )
-
7 gr gedroogde gist
-
150 ml melk ( lauwwarm )
-
40 ml water
-
2 eetlepels suiker
-
1 ei
-
50 gr boter ( gesmolten )
-
1 snuf zout
-
olie ( om in te frituren )
Suikerlaagje
-
75 gr suiker
-
1 theelepel kaneel
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Doe het water, melk, gist en suiker in een glas of kom en laat een paar minuutjes staan.
-
Doe ondertussen de bloem, boter en eieren in een grote kom. Voeg het gist mengsel toe en meng door elkaar.
-
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het deeg nog een paar keer door.
-
Doe het deeg in een kom ingesmeerd met een beetje olie en dek af met folie of een iets vochtige doek.
-
Laat het deeg 45 min rijzen op een warme plek.
-
Haal het deeg uit de kom en leg op het werkvlak bestoven met bloem en kneed weer door. Gebruik eventueel een beetje extra bloem om het minder plakkerig te maken.
-
Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte.
-
Steek er met een groot rondje (bijv. een glas of kommetje) een cirkel uit en leg op een plaat met bakpapier (ook bestoven met bloem).
-
Druk met een klein rondje (dopje of spuitmondje) in het midden een gat eruit.
-
Dek de plaat weer af met de doek en laat nog 30 minuten rijzen.
-
Verhit een laag olie van ca. 10 tot 15 cm in een pan tot 175° graden (controleer eventueel met een klein stukje brood of dit begint te bruisen).
-
Schuif de donuts voorzichtig op een spatel of schuimspaan en laat ze in de olie zakken en bak ze aan beide kanten goudbruin (in ca 3 minuten). Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
-
Meng de suiker met de kaneel op een bord en haal de donuts hier doorheen. Laat de donuts verder afkoelen.
-
Tip: doop de donuts ook eens in chocolade of glazuur i.p.v. suiker voor een mooi laagje.
Heeft het gesmaakt?
67 stemmen
Ook lekker