Dulce de leche kerstdessert

Spectaculair kerstdessert met zelfgemaakt dulce de leche ijs, cake en pistachekoekjes
Ingrediënten cake
150 gr roomboter
250 gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
150 gr witte basterdsuiker
4 eieren
200 gr dulce de leche (+ extra voor garnering)
 
Ingrediënten ijs
250 ml melk
500 ml slagroom
6 eidooiers
25 gr kristalsuiker
1 blikje dulce de leche a 397 gr
 
Ingrediënten pistache koekjes
125 gr poedersuiker
50 gr roomboter (kamertemperatuur)
50 gr melk
40 gr bloem
½ vanillestokje
25 gr ongezouten pistache (+ extra voor garnering)
 
Benodigdheden
Handmixer of standmixer
Keukenmachine
Ijsmachine
 
Bereiding cake:
Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de roomboter, dulce de leche en basterdsuiker tot een luchtige massa. Mix de eieren er een voor een door. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door. Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Als de cake is afgekoeld, bestrijk je de bovenkant met een dunne laag dulce de leche en snijd je de cake in de gewenste kleine porties.
 
Dulce_de_leche_kerstdessert
Dulce_de_leche_kerstdessert
Dulce_de_leche_kerstdessert
Dulce_de_leche_kerstdessert
Bereiding ijs:
Meng de slagroom en melk in een pannetje en verwarm dit op middelhoog vuur. Let op dat het niet overkookt, dit kan vrij snel gebeuren. Scheidt de eieren en klop de eidooiers samen met de suiker tot het wit wordt.
Meng de dulce de leche bij de geklopte eigelen en schenk het warme roommengsel erbij. Blijf mixen zodat de eieren niet kunnen gaan stollen. Schenk het mengsel opnieuw in de pan en laat het op laag vuur nog even garen. Blijf constant roeren, dit gaat het beste met een pannenlikker zodat je niets mist op de bodem van de pan. Je merkt dat de eigelen gaar zijn als je een op een lepel met je vinger een blijvende streep kunt trekken.
Giet het mengsel in de ijsmachine en laat 40 minuten draaien. Je merkt vanzelf of het ijs hard genoeg bevroren is of dat het nog eventjes nodig heeft. Haal het ijs uit de machine in een afgesloten bak en zet in de vriezer.
Dulce_de_leche_kerstdessert
Dulce_de_leche_kerstdessert
Dulce_de_leche_kerstdessert
Dulce_de_leche_kerstdessert
Bereiding pistache koekjes:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Maal de pistache noten fijn in de keukenmachine. Mix de boter luchtig in de keukenmachine. Laat de keukenmachine rustig draaien en voeg de poedersuiker in delen toe. Snijd de vanillestok door de helft en schraap het merg eruit, voeg dit toe aan het boter mengsel. Voeg langzaam in delen de melk en bloem toe, blijf ondertussen mixen tot een glad beslag is ontstaan.
Strijk het beslag dun uit op een siliconen bakmat of bakpapier. Bestrooi het dunne koekjesbeslag met de gehakte pistachenootjes. Bak de koekjes ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn, dit is afhankelijk van de dikte van het uitgestreken beslag. Laat de koekjesplaat ongeveer 5 minuten afkoelen en als de koekjesplaat hard is geworden kun je deze in stukken breken.
 
Presentatie
Zet de blokjes cake op een bord, leg pistache kruim op de plek waar je het ijs gaat leggen en strooi her en der een beetje extra. De overgebleven dulce de leche kun je op het bord spuiten of scheppen. Leg het ijs op de pistache kruim zodat het niet gaat schuiven en steek de pistachekoekjes in het ijs.
Voor een snelle sersie kun je ook kant en klaar ijs gebruiken.
129 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.