Ga naar de inhoud
Vlaai met bramenjam

Vlaai met bramenjam

Leuk recept voor een heerlijke vlaai met (zelfgemaakte) bramenjam. Je kunt natuurlijk ook een andere jam naar keuze gebruiken.

25 M + 40 M oventijd + 30 M koelen

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.

Ingrediënten

Voor personen

  • 350 gr bloem ( + om te bestuiven )
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 175 gr suiker ( + 1 eetlepel )
  • 150 gr boter ( in kleine stukjes )
  • boter + om in te vetten
  • 3 eetlepels melk
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 450 gr bramenjam ( zelfgemaakt )

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Zeef de bloem en het bakpoeder in een beslagkom. Voeg 175 gr suiker, vanillesuiker, de stukjes boter, melk, zout en 1 ei toe en mix met een mixer met deeghaken tot deeg. Verdeel het deeg in tweeën en kneed daarna met je handen door tot 2 egale deegballen. Zet deze een half uur in de koelkast.


  2. Verwarm de oven op 160 graden. Bestuif een werkvlak met bloem en rol 1 bol deeg met een deegroller uit. Vet een lage ovenvorm voor vlaai of quiche in met boter en bekleed deze met het uitgerolde deeg. Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met paneermeel.


  3. Schep de jam in de vorm en strijk deze mooi uit. Rol de andere bol deeg uit, snijd dunne reepjes van het deeg en leg deze als een raster over de vlaai.


  4. Klop 1 ei los en bestrijk de bovenzijde hiermee. Bestrooi met 1 eetlepel suiker en zet 40 minuten in de oven totdat hij mooi goudbruin en gaar is. Laat afkoelen en snijd in punten.


  5. Tip: ook lekker met slagroom. Je kunt natuurlijk ook een andere soort jam nemen zoals abrikozen of aardbeienjam