Ga naar de inhoud
Poffertjes

Poffertjes

Makkelijk basisrecept om zelf lekkere poffertjes te maken in een poffertjespan inclusief handige tips voor beginners.

1 U

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor stuks

 • 2 eieren
 • 350 ml melk
 • 250 gr bloem ( volkoren )
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 100 gr boter
 • Snuf zout
 • 1 eetlepel stroop
 • poedersuiker om te garneren

Benodigdheden

 • Doseerfles of sausfles
 • Mixer
 • Poffertjespan

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 1. Meng de bloem met het bakpoeder en zout. Maak een kuil in het midden en voeg de eieren toe en de melk. Mix door elkaar.


 2. Smelt 50 gr boter en voeg dit samen met de stroop toe aan het beslag. Mix nogmaals goed door elkaar.


 3. Laat het beslag 20 minuutjes rusten en doe het daarna in de doseerfles.


 4. Verwarm ondertussen de poffertjespan op middelhoog vuur.


 5. Vet de poffertjespan goed in met wat van de overgebleven 50 gr boter. Wees niet te zuinig, er mag een klein laagje boter in de holtes staan.


 6. Spuit het beslag in de holtes en vul ze tot ca 90% tot net onder de rand. Bak ze ca. 1 a 2 minuutjes tot er aan de bovenzijde belletjes komen. Ze moeten wel nog vloeibaar zijn aan de bovenzijde. Keer ze dan met een vorkje of satéprikker om. Zitten ze nog vast? Wacht dan nog even met om draaien tot ze loslaten en/of gebruik de volgende keer wat meer boter om in te vetten.


 7. Bak ook de andere zijde van de poffertjes goudbruin. Haal ze uit de pan met een vorkje en vet de pan weer opnieuw in. Bak de volgende batch en herhaal dit tot het beslag op is.


 8. Serveer de poffertjes met wat poedersuiker en eventueel een extra klontje boter.


 9. Tips: Vaak moet de pan in het begin goed op temperatuur komen, zeker een gietijzerenpan, en is de kans groter dat de eerste batch mislukt net als bij een pannenkoek. Dit is niet erg, ga gewoon door. Oefening baart kunst. Probeer wat geduld te hebben en laat de pan goed op temperatuur komen.


 10. De binnenste holtes van de poffertjespan zijn vaak heter en hierdoor sneller klaar dan de buitenste. Begin met het vullen van de binnenste en zodra de hele pan gevuld is kun je vaak al de binnenste omdraaien.


 11. Gebruik je een gietijzeren poffertjespan? Maak deze dan niet schoon met zeep maar kras de grootste restjes er af en maak eventueel schoon met een beetje warm water. Wrijf hem daarna in met een beetje olie.


 12. Hoeveel poffertjes per persoon? Reken per persoon op een portie tussen de 10 en 15 stuks. Bak je er net iets te veel? Dat is niet erg, want je kunt poffertjes makkelijk invriezen of de volgende dag alsnog opbakken eventueel met wat hartige ingrediënten erbij zoals in recept voor hartige poffertjes.