Ga naar de inhoud
Traditionele aardappelgratin

Traditionele aardappelgratin

Het basisrecept voor een perfecte en romige, traditionele aardappelgratin zonder ei. Inclusief stap voor stap video.

30 M + 50 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept

Ingrediƫnten

Voor personen

  • 1200 gr vastkokende aardappel ( ongeschild )
  • 200 ml room
  • peper en zout
  • snuf nootmuskaat
  • 2 tenen knoflook
  • verse peterselie
  • 100 gr GruyĆØre kaas ( fijn geraspt )
  • Klont boter

Materialen

  • Ovenschaal
  • Mandoline of kaasschaaf

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Schil de aardappels en snijd met een mandoline of scherp mes in dunne plakjes (hoe dunner, hoe sneller gaar). Meng de room met peper, zout, nootmuskaat en pers de knoflook er bij. Voeg ongeveer de helft van de geraspte kaas toe. Meng dit goed door elkaar en vervolgens ook met de aardappelschijfjes er door.


  2. Doe dan alles in een ingevette ovenvorm. Bestrooi met de rest van de kaas en druppel er nog een beetje boter over. Bak de aardappelgratin in 50 minuten mooi bruin en gaar. Deze aardappelgratin is lekker bij een stukje vlees, vis of salade.