Ga naar de inhoud
Vegetarische sushi

Vegetarische sushi

Een heerlijke vegetarische sushi variant, met geroosterde zoete aardappel, romige avocado, frisse komkommer en een pittige dipsaus

50 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Vegetarisch recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 250 gr sushirijst
  • 5 norivellen
  • 5 eetlepels rijstazijn
  • 1 snufje zout
  • 2 zoete aardappels
  • 0.5 avocado
  • 0.5 komkommer
  • scheutje olijfolie
  • Sesamzaadjes ter garnering

Voor de dipsaus

  • 2 theelepel tahin
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel sriracha
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepel water
  • zwarte peper
  • Sap van ½ limoen

Benodigdheden:

  • bamboematje

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Begin met het koken van de sushirijst volgens de verpakking. Meng ondertussen de rijstazijn met een snufje zout en verwarm deze kort totdat de zout oplost. Wanneer de rijst klaar is, voeg de rijstazijn toe aan de rijst en meng deze voorzichtig. Laat de sushirijst afkoelen.


  2. Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de zoete aardappel en snijd deze in de vorm van frietjes. Leg deze op een bakplaat, meng met wat olijfolie en peper en zet in de oven voor 20 – 25 minuten.


  3. In de tussentijd maak je de dipsaus. Meng hiervoor alle ingrediënten van de dipsaus door elkaar tot een egale saus. Verdun eventueel met wat extra water. Snijd vervolgens de komkommer in reepjes en de avocado in plakjes.


  4. Gebruik een bamboematje om de sushi te rollen. Leg op de bamboemat een norivel met de gladde kant naar onder. Verdeel 1/5e van de rijst over het vel en zorg dat je aan het uiteinde een stukje vrijlaat. Leg in het midden van de rijst een paar plakjes avocado, stukjes komkommer en zoete aardappel.


  5. Rol voorzichtig met behulp van de bamboemat de sushi op. Zorg ervoor dat je hem stevig aandrukt tijdens het oprollen zodat hij mooi strak gerold wordt. Doe op de uiteinden een klein beetje water en rol de sushi vast. Hierdoor blijft hij goed dichtzitten. Herhaal dit met de andere norivellen en snijd de sushi met een scherp mes in plakken.


  6. Garneer de sushi eventueel met wat sesamzaad en serveer met de dipsaus.


  7. Tip: heb je geen bamboemat, dan kun je ook een stukje vershoudfolie gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je de rol stevig aandrukt en strak rolt.


  8. Lees hier alles over het zelf maken van sushi inclusief handige tips en recepten.