Ga naar de inhoud
8 x tips voor de lekkerste granola

8 x tips voor de lekkerste granola

Granola is niet meer weg te denken bij een gezond ontbijt. Wist je dat dit heel makkelijk zelf te maken is? Vandaag alle ins en outs over het zelf maken van granola en 3 favoriete recepten.

16 augustus 2017

Sandra

Zelfgemaakte granola is onwijs lekker en gezond. Doordat je de granola zelf maakt heb je controle over de ingrediënten en zo weet je precies wat je eet. Wanneer je het maakt komt er gegarandeerd een heerlijke geur vrij die zich door het hele huis verspreid, daar krijg je lekkere trek van!

Het maken van granola is niet lastig, maar er zijn een aantal richtlijnen waar je rekening mee moet houden. De volgende componenten zijn belangrijk in granola:

8 tips voor de lekkerste granola

  1. Havermout
    Gebruik als basis van granola onbewerkte en hele havermout. Geen fijngemalen vlokken dus, maar zo grof mogelijk. Wanneer je glutenvrij eet kun je glutenvrije havermout gebruiken of sla je deze stap over. Bekijk hier het recept voor glutenvrije granola op basis van noten.
  2. Noten
    Noten zorgen voor een bite in je granola en zijn natuurlijk gezond. Kies voor ongezouten en ongebrande noten. Denk aan cashewnoten, hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten of je andere favoriete noten.
  3. Zaden en pitten
    Voor een extra toevoeging kun je zaden en pitten toevoegen. Hierbij kun je denken aan zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad of sesamzaad. Ook hier is alles mogelijk en lekker in de granola.
  4. Specerijen
    Het ultieme specerij voor granola is toch wel kaneel. Onwijs gezond en erg lekker in de granola. Maar je kunt ook bijvoorbeeld kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en uiteraard niet te missen cacaopoeder toevoegen. Lekker experimenteren. Wees voorzichtig met specerijen zoals kardemom, gember en nootmuskaat, deze smaken zijn vrij sterk.
  5. Fruit
    Gedroogd fruit is onwijs lekker in granola voor een fruitige twist. Erg lekker in de granola zijn abrikozen, bananenchips, cranberry;s, rozijnen, ananas of wat jij maar kan bedenken!
  6. Olie
    Dit is essentieel in een granola, want de olie zorgt ervoor dat dat de granola brokken lekker knapperig worden. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie of zonnebloemolie.
  7. Honing
    Ook honing zorgt voor de plakkerigheid zodat er brokken knapperige granola ontstaan. Daarnaast zorgt honing ook voor een mooie kleur en glans en wat zoetigheid. Honing kun je ook vervangen door ahornsiroop, agavesiroop of dadelstroop.
  8. Smaakmakers
    Het creatieve deel van de granola komt hierbij kijken, want je kunt experimenteren met smaakmakers zoals koffie, koekkruiden of kokos. Mocht je van kokos houden voeg dit dan zeker toe want dit is erg lekker in granola.

5 x lekkere recepten met granola