Ga naar de inhoud
Hoe bereid je bimi + 5 lekkere recepten

Hoe bereid je bimi + 5 lekkere recepten

Vandaag gaan we het hebben over het langere en elegante broertje van de broccoli, namelijk bimi. Deze groenten is een kruising van Chinese kool en broccoli en super veelzijdig en gezond. Maar wat kun je er precies allemaal mee en hoe bereid je deze groene groenten?

11 december 2019

Sandra Waterschoot

Ik heb al verschillende keren gekookt met bimi en ik ben er dol op. Hij heeft een milde en licht zoete smaak en combineert heel goed met verschillende smaken en keukens. En in tegenstelling tot broccoli eet je de hele steel gewoon op, je gooit dus niets weg.

Hoe bereid je bimi?

Bimi hoef je in tegenstelling tot broccoli niet te snijden of schoon te maken. Even onder de koude kraan is voldoende en ze kunnen zo in de pan. Bimi heeft een hele korte bereidingstijd, zo behoudt hij zijn lekkere bite. Je kunt bimi koken, stomen of volgens mijn favoriete bereidingswijze roerbakken. Hierbij wat tips:

  • Koken: de kooktijd van bimi is ongeveer 5 minuten. Gebruik maar een klein laagje water zodat ze net onder water staan.
  • Stomen: nog lekkerder is om hem 6 tot 8 minuten te stomen. Hierdoor blijven de smaken en textuur nog beter behouden. Dit kan ook in een pan met een vergiet of stoommandje er boven.
  • Wokken/roerbakken: bimi wok of roerbak je in 3 tot 5 minuten beetgaar met een klein beetje (wok)olie.
  • Rauw: bimi kun je ook rauw eten, check wel even of er geen te harde stukjes onderaan de steel zitten.

Is bimi gezond?

Ja, bimi is heel gezond! Hij zit bomvol antioxidanten en vitamine C. En daarnaast bevat hij belangrijke stoffen zoals calcium en ijzer. Echt een superfood dus.

Waar is bimi te koop?

Bimi is tegenwoordig vrij goed verkrijgbaar in de supermarkt of bij de groenteboer. Bijvoorbeeld bij de Plus, Jumbo, Deen en Hoogvliet.

Wat kun je allemaal met bimi maken?

Bimi is dus heel veelzijdig. Zelf vind ik hem heel lekker in oosterse roerbakgerechten zoals deze roerbak met tofu of noedels met bimi en mango. Hij is erg lekker in combinatie met smaken van bijvoorbeeld sojasaus, sinaasappel en gember. Ook is hij ideaal voor een wat klassieker gerecht omdat de groente er zo elegant uitziet. Ideaal dus als je gasten over de vloer krijgt of iets lekkers voor kerst maakt zoals deze eend in sinaasappelsaus met bimi.

Een ander lekker idee is om een klein bosje bimi te wikkelen in een plakje spek (net als harricots verts) en ze 8 minuten te bereiden in de oven op 180 graden. Bimi kun je ook verwerken in een gezonde salade. Je kunt de bimi hiervoor kort blancheren of roerbakken zoals in dit recept voor bimisalade met krokante kipstukjes. Net als broccoli is bimi ook een goede combinatie met een vette vis zoals zalm.

5 x recepten met bimi