
Galette met groene asperges
Een galette is een hartige Franse open taart met een rustieke korst. Je kunt deze vullen met hartige en zoete vullingen. In dit recept ging ik voor groene asperges, paprika en een frisse ricotta met citroen en dille Echt een super combinatie en ideaal voor Pasen voor bij de paasbrunch.
20 M + 35 M oventijd + 30 M koelen
Ingrediƫnten
Voor personen
-
100 gr groene asperge tips
-
1 gele paprika
-
1 citroen ( biologisch )
-
0.5 bosje verse dille
-
250 gr ricotta
-
1 snuf peper en zout
-
1 eetlepel pistache
Deeg
-
125 gr boter ( koud )
-
200 gr bloem
-
1 snuf zout
-
30 ml water ( koud )
-
0.5 ei
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Meng de bloem met een snuf zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe. Wrijf met je vingers de boter door de bloem tot een kruimelig geheel.
-
Voeg het halve ei toe en het koude water. Kneed kort tot een samenhangend deeg. Druk het plat, wikkel in folie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
-
Was de groene asperge tips. Snijd de gele paprika in dunne reepjes. Rasp de schil de citroen en meng deze met de ricotta. Pers een helft uit en voeg ook het citroensap toe samen met een snuf peper, zout en fijngehakte dille.
-
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit op een stuk bakpapier tot een ronde lap van ongeveer 3-4 mm dik. Verdeel het ricottamengsel over het midden(bewaar een klein beetje voor de garnering), laat ca 3 cm van de rand vrij.
-
Verdeel de asperges en paprika over de ricotta. Vouw de randen van het deeg over de vulling, zodat je een open galette krijgt. Druk de rand een beetje aan.
-
Bestrijk de deegranden met wat losgeklopt ei (van het overgebleven halve ei) voor een mooie glans.
-
Bak de paas galette in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar. Garneer de galette na het bakken met wat overgebleven ricotta, verse dille en grofgehakte pistachenoten. Laat de paas galette 5- minuten afkoelen voor het serveren.
-
bewaartip: Je kunt de paas galette 2 dagen in de koelkast bewaren. Warm hem even op in de oven of eet koud als lunch.
-
Mijn tip: Ik maak deze galette ook graag met zachte geitenkaas in plaats van ricotta voor een intensere smaak. Ook lekker met wat extra pijnboompitjes erop voor wat crunch.
Tips
Moet je groene asperges schillen?
Groene asperges hoef je meestal niet te schillen, alleen de houtige onderkant (ca. 2 cm) snijd je af. Bij dikke asperges kun je de het onderste deel licht schillen.
Waarom moet je deeg in de koelkast laten rusten?
Door het deeg even te laten rusten worden de gluten wat rustiger, zo rolt het straks veel makkelijker uit zonder te scheuren of te krimpen. Ook zorgt de koude boter ervoor dat bijvoorbeeld koekjes of een krokante bodem lekker knapperig en mooi van vorm blijven. En bonus: de smaak wordt er stiekem ook nog net wat lekkerder van!
Heeft het gesmaakt?
1 stem
Voedingswaarden per persoon/stuk
- kcal 405
- vet 24 gr
- verzadigd vet 14 gr
- koolhydraten 36 gr
- w.v. suikers 3 gr
- vezels 3 gr
- eiwit 9 gr
- zout 0.7 gr
Ook lekker