Ga naar de inhoud
Aardbeienvlaai met banketbakkersroom

Aardbeienvlaai met banketbakkersroom

Deze vlaai met een romige vulling van banketbakkersroom en verse aardbeien is niet al te zoet en heerlijk op een zomerse dag

1 U + 30 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.

Ingrediënten

Voor personen

  • 45 gr ei
  • 3 theelepels suiker
  • 70 ml handwarme melk
  • 30 gr gesmolten boter
  • Snuf zout
  • 5 gr droge gist
  • 200 gr bloem

Banketbakkersroom

  • 65 gr suiker
  • 16 gr vanillesuiker
  • 35 gr bloem
  • 350 ml melk
  • 3 eidooiers

Topping

  • 750 gr aardbeien
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 eetlepel Aardbeienjam
  • 175 ml water
  • 25 ml citroensap
  • 50 gr suiker
  • Munt om te garneren
  • Slagroom voor er bij

Materialen

  • Mixer met deeghaken
  • Vlaai of bakvorm van 25 cm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 190 graden. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed in 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg met een mixer met deeghaken. Dek de kom af en laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Druk dan alle lucht uit het deeg en kneed tot een gladde bal.


  2. Maak ondertussen de banketbakkersroom: meng suiker, vanillesuiker en eidooiers in een kom. Voeg ook de bloem toe en roer tot een egaal mengsel. In een pannetje verhit je de melk. Zodra deze begint de koken draai je het vuur uit. Voeg een klein deel toe aan het eimengsel en roer tot het een geheel is. Voeg de rest van de melk toe terwijl je blijft roeren. Giet het mengsel terug in de pan. Breng aan de kook terwijl je constant blijft roeren. Blijf roeren tot het mengsel is ingedikt tot een stevige vla.


  3. Rol de bal deeg uit zodat hij in de vorm past. Bekleed de vlaaivorm met het deeg. Snijd het overtollige deeg weg en prik gaatjes in de bodem. Om te voorkomen dat er teveel vocht in de bodem trekt, strooi je het paneermeel over de taartbodem. Verdeel dan de banketbakkersroom gelijkwaardig over de bodem. Bak de vlaai 30 minuten in de oven.


  4. Laat de bodem met banketbakkersroom afkoelen. Week de gelatine in een bakje met koud water. Verhit 175 ml water, het citroensap, suiker en jam in een pannetje. Breng dit net niet aan de kook. Voeg dan de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer er doorheen. Laat iets afkoelen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Leg de aardbeien op de vlaai en begin vanuit het midden. Kwast er daarna royaal de gelei overheen. Deze stijft nog verder op als de taart koud wordt in de koelkast. Laat hem daarom nog minimaal 2 uur koelen in de koelkast. Garneer de aardbeien vlaai met banketbakkersroom met wat verse munt en serveer met slagroom.


  5. Het recept voor de bodem en de vulling is afkomstig uit het Laura’s Bakery Bakboek.


  6. Tip: bekijk hier ook het recept voor het maken van banketbakkersroom inclusief stap voor stap video.