Ga naar de inhoud
Banoffee taart

Banoffee taart

Makkelijke no-bake taart met een lekkere bodem van Bastogne koeken, een romige karamelvulling en uiteraard bananen 

30 M + 3 U wachttijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.

Ingrediënten

Voor personen

  • 260 gr Bastogne koeken
  • 90 gr boter ( gesmolten )
  • 1 blikje gecondenseerde melk ( met suiker à 397 ml )
  • 3 grote bananen
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 1 blokje pure chocolade
  • citroensap

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • taartvorm of springvorm van ca 22 tot 24 cm ( met losse bodem )
  • Bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Begin 3 uur van tevoren met het maken van de dulce de leche. Leg het blikje gecondenseerde melk in een pannetje met zacht kokend water. Kook dit ca. 3 uur. De melk wordt dan karamelachtig en bruin, ook wel dulce de leche genoemd. Let er op dat je de gecondenseerde melk mét suiker gebruikt. Heb je een andere? Lees dan de tip onderaan dit recept.


  2. Maal de bastognekoeken helemaal fijn in de keukenmachine. Doe in een kom en voeg de gesmolten boter toe en meng door elkaar. Verdeel het bakpapier over de bodem van de taartvorm. Vet de randen in met wat extra boter. Verdeel de bastognekruimels erover en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Duw ook de randen iets omhoog. Zet de vorm in de koelkast.


  3. Als je het blikje met de dulce de leche uit het water hebt gehaald laat je deze staan zodat je je niet verbrand als je hem openmaakt. Maak het blikje voorzichtig open en roer de dulce de leche even door. Als er klontjes in zitten kun je deze in een kom eruit mixen of kloppen met een garde.


  4. Verdeel het karamelmengsel over de Bastognebodem (bewaar eventueel 1 à 2 eetlepels voor de garnering). Snijd de bananen in plakjes en besprenkel met een beetje citroensap tegen het verkleuren. Verdeel de bananen over de taart. Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger en verdeel over de taart. Laat de randen een beetje vrij zodat je de banaan goed ziet.


  5. Verdeel op het laatst eventueel een beetje extra dulce de leche over de slagroom en rasp er wat pure chocolade over. Serveer direct of bewaar in de koelkast.


  6. Je kunt deze banoffee taart maximaal 2 à 3 dagen bewaren in de koelkast.


  7. Tip: De dulce de leche moet vloeibaar genoeg zijn om het te schenken. Heb je het idee dat het veel te vloeibaar is, probeer dan het volgende. Kook de dulce de leche volgens de bereiding en giet het daarna over in een pan met dikke bodem met 1 eetlepel (poeder)suiker. Blijf roeren tot het indikt tot een dikte waarbij het nog net mogelijk is om het te schenken. Dit kan een paar minuten duren.