Bobotie
Zuid Afrikaanse hartige maar ook zoete ovenschotel met gehakt, sperziebonen en abrikozen
Ingredienten
500 gr rundergehakt
500 gr sperziebonen
1 sneetje brood
100 ml kippenbouillon
70 gr rozijnen
50 gr amandelen
1 ui
2 appels
250 gr gewelde abrikozen
½ citroen
250 ml creme fraiche
4 eieren
2 teentjes knoflook
1 theel kaneel
2 theel kerriepoeder
1 theel kurkuma
2 theel gemalen koriander
1 theel paprikapoeder
Materialen
1 grote ovenschaal of 2 wat kleinere
Bereiding
Hak de ui en de knoflook fijn en fruit deze in een pan met een klein beetje olijfolie. Voeg de kerrie, kurkuma, gemalen koriander en paprikapoeder toe. Voeg het gehakt toe en rul dit bruin. Kook ondertussen de sperziebonen in een pan met water in ca 8 min beetgaar en giet ze af.




Verwarm de oven op 180 graden. Scheur het brood in stukken en week dit in een grote kom in de bouillon met citroensap. Snijd de abrikozen doormidden en de appels in stukjes en voeg deze toe aan het brood. Schep ook de rozijnen, amandelen en kaneel er door.




Schep het appelmengsel door het gehakt en breng op smaak met wat peper en zout. Meng ook de sperziebonen er door en schep alles in een grote of twee kleinere ovenschalen en druk goed aan. Klop de creme fraiche los met de eieren en giet dit bovenop de ovenschotel. Zet ca 45 min in de oven. Lekker met wat rijst.