Focaccia met bacon en ui

Hmmm, italiaans brood met een zoute en zoete topping van bacon en gekarameliseerde ui

Bijgerecht 20 min + 20 min + 45 rijzen

ingrediënten

voor 2 stuks

Materialen

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Zeef de bloem en meng met het zout. Meng het gist met 175 ml warm water en laat een minuutje wellen. Maak een kuiltje in het meelmengsel en giet het water met gist en de olijfolie er in. Meng met een lepel en kneed daarna met je handen tot een soepel deeg.

  2. Pak een kom en bestuif deze aan de binnenzijde met bloem. Leg de deegbal er in en dek af met een vochtige theedoek. Laat op een warme plek (ongeveer 25-30 graden is het beste) 45 min rijzen totdat de massa zich heeft verdubbeld.

  3. Ondertussen bakken we de ui. Snijd deze in dunne ringen en verhit een beetje olie of boter in een pan en bak de ui op middelhoog vuur 10 minuten. Als de randjes iets bruin beginnen te worden voeg je de honing toe en laat op laag vuur nog even zachtjes bakken. Snijd de bacon in reepjes en schep ook door het ui mengsel en zet het vuur uit.

  4. Leg ondertussen de pizzasteen op de BBQ zodat deze warm kan worden (of verwarm de oven voor op 220 graden). Verdeel het deeg in tweeën en rol het uit tot een ovale vorm. Druk er met je duim wat deuken in de bovenzijde. Verdeel het bacon-ui mengsel hierover en wat van het vet uit de pan. Bestrooi met een snufje peper en zout. Check of de barbecue goed op temperatuur is, ongeveer 220 graden. Leg de focaccia (met behulp van een pizzaschep) op de pizzasteen. Sluit de deksel van de BBQ af. Bak de focaccia ongeveer 20 minuten (in de oven waarschijnlijk een paar min langer). Houd de bodem in de gaten zodat deze niet zwart wordt. Als het deeg gaar is en luchtig gebakken is, is de foccacia klaar.

  5. Probeer ook eens focaccia met tomaat

Heeft het gesmaakt?
5 stemmen Bedankt voor je stem!
Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!