Italiaanse amandelkoekjes (amaretti morbidi)
Knapperig van buiten en zacht van binnen dat zijn deze heerlijke Italiaanse amandelkoekjes (amaretti morbidi). Mooi meegenomen: deze amandelkoekjes zijn ook nog eens glutenvrij.
15 M + 20 M oventijd
Ingrediƫnten
Voor amandelkoekjes
-
150 gr blanke amandelen zonder schil
-
50 gr amandelen met schil
-
200 gr suiker ( fijne )
-
2 eiwitten van middelgrote eieren
-
1 snufje zout
-
100 gr poedersuiker
-
1 citroen voor citroenrasp ( optioneel )
Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 160Ā° graden.
-
Maal beide amandelsoorten fijn in een keukenmachine.
-
Splits de eieren en klop de eiwitten op met een handmixer of keukenmixer. Zodra er lobbige pieken ontstaan, voeg je de suiker beetje bij beetje toe.
-
Mix totdat de suiker is opgenomen en er een stevige witte massa is ontstaan.
-
Roer de gemalen amandelen er doorheen samen met een snufje zout. Optioneel kun je hier ook wat citroenrasp toevoegen.
-
Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Neem een schaal of bord en bestrooi royaal met poedersuiker.
-
Gebruik twee eetlepels om kleine porties van het beslag af te meten. Plaats het beslag in de poedersuiker.
-
Rol ieder hoopje beslag door de poedersuiker en rol er dan losjes in je handen een bolletje van. Dit hoeft niet te netjes. Rol dit bolletje eventueel nog een keer door de poedersuiker als het nog te veel plakt.
-
Verdeel alle bolletjes over de bakplaat en houd minstens 3 cm ruimte ertussen. Ze ādrijvenā nog iets uit in de oven en zo voorkom je dat ze aan elkaar gaan plakken. Is je bakplaat vol? Kies er dan voor om een tweede plaat te maken, zodra je eerste bakplaat klaar is.
-
Bak de zachte amandelkoekjes 20 minuten op 160Ā° graden.
-
Zodra ze klaar zijn, laat je ze minstens 5 minuten afkoelen of totdat ze niet meer aan het bakpapier plakken en zacht zijn. De koekjes worden niet heel hard en blijven iets zacht.
-
Tips: Verspil de eidooiers niet. Maak er crema catalana of zelf gnocchi van.
In Italiƫ heeft iedere streek zijn eigen specialiteiten. Deze Italiaanse koekjes kun je op veel plekken in Italiƫ wel vinden, maar in Siciliƫ doen ze er bijvoorbeeld citroenrasp of sinaasappelrasp doorheen. Dit maakt deze amaretti koekjes extra lekker.
Er bestaan twee soorten amaretti koekjes: amaretti en amaretti morbidi.
Heeft het gesmaakt?
3 stemmen
Ook lekker