Oosterse gehaktballetjes met ketjapsaus
Deze gehaktballetjes in ketjapsaus zijn lekker als borrelhapje of bij een Oosterse rijsttafel
Ingredienten
300 gr gehakt
1 ei
3 eetlepels paneermeel
stukje gember van ca 1 cm
1 theelepel sambal
1 teentje knoflook
boter of olie om in te bakken
Saus:
Scheut ketjap
1 uitje
75 ml water
1 theelepel donkere basterdsuiker
1 theelepel maizena
Bereiding
Hak de knoflook en gember heel fijn. Doe het gehakt in en kom en meng het ei, paneermeel, gember, knoflook en de sambal er door. Draai kleine balletjes van het gehakt. Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in ca 8 minuten mooi bruin en gaar. Schud regelmatig met de pan. Haal de balletjes uit de pan en bewaar deze op een bordje.



Hak het uitje fijn en bak deze in de koekenpan waar eerst de gehaktballetjes in zaten. Blus de uitjes af met een scheut ketjap en roer het water en de suiker er door totdat deze opgelost is. Doe de maïzena in een klein glaasje of kommetje en voeg een ongeveer een gelijke hoeveelheid water toe en roer tot een wit papje.



Als de ketjapsaus begint te pruttelen roer je het maizena papje er door met een garde en laat je de saus iets indikken. Doe de gehaktballetjes terug in de pan en schep door de ketjapsaus en verwarm ze nog door. Serveer de gehaktballetjes met wat sesamzaadjes en wat kroepoek. De balletjes zijn naar mijn mening warm het lekkerste maar kunnen ook koud gegeten worden.