Ga naar de inhoud
Pasta met spek

Pasta met spek

Deze pasta met spek is echt comfortfood op z’n best. Ik maak dit vaak als ik weinig tijd heb maar toch zin heb in een warme, smaakvolle maaltijd. Ikzelf gebruik altijd vegetarische spekjes dus dat is ook een prima vleesvervanger in dit recept.

25 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.

Ingrediënten

Voor personen

  • 1 rode ui
  • 2 takjes verse peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gr champignons
  • 100 gr Spek ( vega )
  • 1 snuf peper en zout
  • 150 gr pasta
  • 100 ml kookroom
  • 2 bosuien

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water tot deze al dente is. Giet daarna af en bewaar een klein kopje van het kookvocht, dit kan straks handig zijn om de saus wat smeuïger te maken.


  2. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn. Snijd de champignons in plakjes en de bosui in ringetjes. Hak de peterselie grof en zet deze apart voor later.


  3. Verhit een grote pan zonder olie en bak hierin het spek (vega) knapperig. Haal het spek uit de pan en leg eventueel op een bordje met keukenpapier, zodat het vet kan uitlekken.


    pasta-spekjes-00 pasta-spekjes-01 pasta-spekjes-03
  4. In dezelfde pan bak je de ui en knoflook glazig. Voeg de champignons toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze mooi bruin en zacht zijn. En het laatste minuutje de in ringetjes gesneden bosui.


  5. Voeg het spek weer toe aan de pan en giet de kookroom erbij. Breng de saus op smaak met peper en zout, let op want de spek is vaak ook al zout, en laat even zachtjes pruttelen zodat het iets indikt. Voeg eventueel een scheutje van het bewaarde pastawater toe als de saus te dik wordt.


  6. Schep de gekookte pasta door de saus en meng goed, zodat alle smaken zich goed verdelen. Strooi de verse peterselie erover vlak voor het serveren.


  7. Bewaartip: Bewaar deze pasta met spek maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast. Verwarm in een pan met een klein scheutje water of room om het weer lekker romig te maken.


  8. Tip: Ik maak dit gerecht graag met een handje geraspte Parmezaanse kaas erover voor extra smaak.


    Heb je geen champignons in huis? Courgette is ook een heerlijke vervanger!