Ga naar de inhoud
Sinaasappeltaart

Sinaasappeltaart

Heerlijke sinaasappelcake met een vulling en topping van romige sinaasappelbotercrème en schijfjes sinaasappel.

30 M ten + 40 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor porties

  • 140 gr boter ( op kamertemperatuur )
  • 200 gr suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • Snuf zout
  • 30 gr maïzena
  • 3 eieren ( op kamertemperatuur )
  • 200 gr bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 150 ml karnemelk
  • 1 sinaasappel

Topping:

  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 250 ml water
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel amandelschaafsel ( geroosterd )

Boter crème:

  • 250 gr boter
  • 250 gr poedersuiker
  • 0.5 eetlepel sinaasappelrasp
  • 200 gr roomkaas

Benodigdheden

  • Mixer
  • Springvorm van ca 24 cm
  • Bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180° graden.


  2. Mix de 140 gr boter, 200 gr suiker en vanillesuiker romig met een mixer.


  3. Rasp de sinaasappel en pers het sap uit. Bewaar een ½ eetlepel rasp voor de botercrème.


  4. Voeg de rest van de rasp en het sinaasappelsap toe aan het botermengsel. Voeg een voor een de eieren toe en mix er ook doorheen.


    Sinaasappeltaart Sinaasappeltaart Sinaasappeltaart
  5. Meng de bloem, bakpoeder, maïzena en zout door elkaar in een aparte kom. Doe dit bloemmengsel beetje bij beetje bij het botermengsel tot het is opgenomen.


  6. Voeg dan beetje bij beetje de karnemelk toe en mix tot een glad beslag.


  7. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.


  8. Giet het beslag hierin en bak de sinaasappeltaart ca. 35 tot 40 minuten tot hij gaar is. Check dit met een satéprikker. Laat hem daarna afkoelen.


    Sinaasappeltaart Sinaasappeltaart Sinaasappeltaart
  9. Snijd ondertussen de sinaasappel voor de topping in schijfjes.


  10. Breng een pannetje met 250 ml water aan de kook samen met 200 gr witte basterdsuiker.


  11. Kook zachtjes de schijfjes sinaasappel hier 15 minuten. Kook ze niet te hard of te lang anders gaan ze stuk. Laat ze uitlekken op een bord en goed afkoelen.


    Sinaasappeltaart Sinaasappeltaart Sinaasappeltaart
  12. Mix voor de botercrème de boter met poedersuiker en sinaasappelrasp romig met een mixer. Voeg de roomkaas toe en mix er ook door.


  13. Snijd de afgekoelde taart horizontaal doormidden. Verdeel een deel van de sinaasappel botercrème over de bodem en leg de andere helft er weer op. Besmeer ook de bovenzijde van de taart.


  14. Leg de plakken sinaasappel erop en garneer met amandel.


  15. Tip: bewaar de sinaasappeltaart in de koelkast en haal hem een half uurtje voor serveren eruit. Bewaar maximaal 4 dagen.