Spanakopita
Recept voor Griekse spinazietaart gemaakt met knapperig filodeeg gevuld met o.a. spinazie en feta, inclusief stap voor stap foto’s
50 M + 35 M oventijd
Ingrediënten
Voor personen
-
10 vellen filodeeg
-
800 gr verse spinazie
-
300 gr feta
-
3 eieren
-
2 tenen knoflook
-
1 ui
-
snuf tijm
-
Snuf dille
-
snuf peper en zout
-
Boter om te bestrijken
-
1 eetlepel olie
Benodigdheden
-
Springvorm of ovenschaal van ca. 22 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking of onder een iets vochtige doek.
-
Verwarm ondertussen de oven op 180° graden.
-
Snipper de ui en knoflook. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten.
-
Voeg de spinazie toe en laat slinken.
-
Doe het spinazie mengsel in een vergiet en druk zo veel mogelijk vocht er uit.
-
Klop de eieren los in een grote kom. Brokkel de feta erbij en klop er door. Schep de uitgelekte spinazie er door. Breng het mengsel op smaak met tijm, dille, peper en eventueel een klein beetje zout (let op de feta is ook al zout).
-
Smelt de boter en vet de vorm in.
-
Leg 1 vel filodeeg op de bodem van de vorm en de randen. Bestrijk deze lichtjes met boter en leg hier weer een ander vel op. Herhaal dit nog een paar keer zodat er 5 vellen filodeeg over de bodem zijn verdeeld. Zorg dat de randen van de vorm ook allemaal bedekt zijn. Vouw het deeg wat over de rand hangt naar buiten.
-
Giet het spinazie mengsel in de beklede vorm. Leg hier 3 vellen filodeeg met boter er tussen op. Vouw het overhangend deeg naar binnen en leg de laatste 2 filodeegvellen er bovenop en knip eventueel iets bij zodat hij er netjes uit ziet. Besmeer de bovenzijde ook weer met boter.
-
Snijd met een scherp mes de bovenzijde van de spanakopita al in 6 of 8 punten. Hierdoor wordt het makkelijker om hem na het bakken aan te snijden.
-
Bak de spanakopita ca. 30 tot 35 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is. Laat ca. 10 minuutjes staan na het bakken en serveer eventueel met een lekkere salade of tzatziki.
-
Tip: ook lekker met wat pijnboompitjes door de vulling.
Heeft het gesmaakt?
227 stemmen