Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Spanakopita

Recept voor Griekse spinazietaart gemaakt met knapperig filodeeg gevuld met o.a. spinazie en feta, inclusief stap voor stap foto’s

Ingrediënten
Benodigdheden

Bereiding

 Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking of onder een iets vochtige doek. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden. Snipper de ui en knoflook. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de spinazie toe en laat slinken.

 Doe het spinazie mengsel in een vergiet en druk zo veel mogelijk vocht er uit. Klop de eieren los in een grote kom. Brokkel de feta erbij en klop er door. Schep de uitgelekte spinazie er door. Breng het mengsel op smaak met tijm, dille, peper en eventueel een klein beetje zout (let op de feta is ook al zout).

 Smelt de boter en vet de vorm in. Leg 1 vel filodeeg op de bodem van de vorm en de randen. Bestrijk deze lichtje met boter en leg hier weer een ander vel op. Herhal dit nog een paar keer zodat er 5 vellen filodeeg over de bodem zijn verdeeld. Zorg dat de randen van de vorm ook allemaal bedekt zijn, vouw het deeg wat over de rand hangt naar buiten.

 Giet het spinazie mengsel in de beklede vorm. Leg hier 3 vellen filodeeg met boter er tussen op. Vouw het overhangend deeg naar binnen en leg de laatste 2 filodeegvellen er bovenop en knip eventueel iets bij zodat hij er netjes uit ziet. Besmeerd de bovenzijde ook weer met boter. Snijd met een scherp mes de bovenzijde van de spanakopita al in 6 of 8 punten. Hierdoor wordt het makkelijker om hem na het bakken aan te snijden.

 Bak de spanakopita ca. 30 tot 35 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is. Laat ca. 10 minuutjes staan na het bakken en serveer eventueel met een lekkere salade of tzatziki.

 Tip: ook lekker met wat pijnboompitjes door de vulling.

spanakopita

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×