Taartbodem
Makkelijk basisrecept voor een heerlijke licht krokante taartbodem, te vullen met een vulling naar keuze.
30 M + 30 M oventijd
Ingrediënten
Voor taartbodem
-
230 gr bloem ( + om te bestuiven )
-
125 gr koude boter ( + om in te vetten )
-
70 gr witte basterdsuiker
-
snufje zout
-
0.5 ei
Benodigdheden
-
Bakpapier
-
steunvulling
-
Deegroller
-
Bakvorm ( ca. 28 cm )
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 180 graden. Begin met de bodem: meng het zout en de basterdsuiker door de bloem. Voeg dan de koude boter in stukjes toe en het halve ei. Mix tot een deeg dat je daarna kort met je handen tot een egale bal kneedt.
-
Bestrooi een werkvlak met een beetje bloem. Druk het deeg met je handen wat plat. Bestrooi ook de bovenzijde met een beetje bloem en rol het deeg verder uit met een deegroller tot hij een paar cm groter is dan de bodem van de bakvorm. Vet de bakvorm in met een beetje boter. Verdeel de lap deeg (met behulp van je roller) over de bakvorm. Mocht het deeg scheuren kun je het makkelijk weer aan elkaar drukken. Snijd het overige deeg van de randen en prik met een vork gaatjes in de bodem.
-
Maak een stuk bakpapier iets vochtig en kreukel het op tot een bal. Vouw weer uit elkaar en leg op de bodem. Verdeel hier de steunvulling op. Zet dit 15 minuten in de oven. Haal de bakvorm daarna uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de vorm nogmaals 15 minuten in de oven.
-
Laat afkoelen en vul met een vulling naar keuze, bijvoorbeeld een citroenvulling of een roomvulling met fruit.
-
Tips: wil je de vulling meebakken in de oven? Voeg deze dan na het blind bakken (15 min) toe en ze de taart daarna terug in de oven. Let op dat de randen niet te donker worden, doe dan een stuk aluminiumfolie over de vorm.
-
In plaats van bakparels als steunvulling kun je ook ongekookte rijst gebruiken.
Heeft het gesmaakt?
39 stemmen
Ook lekker