Tarte tatin met peer

Om het kerstdiner gezellig af te sluiten: een op-zijn-kop taart met peer, sinaasappelschil en tijm

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen
Materialen

Bereiding

 Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder het klokhuis van de peren en snijd in dunne plakken. Snijd een aantal schillen van de sinaasappel. Plak de plakjes bladerdeeg aan elkaar vast. Halveer het vanille stukje en rasp het merg eruit. Verhit nu de pan waarin de karamel gemaakt wordt. Wanneer deze heet is, voeg je de suiker hieraan toe en laat je dit op middelhoog vuur smelten. Wanneer de suiker begint te smelten voeg je de boter in stukjes toe. Kijk uit, je mag met de pan bewegen, maar niet in roeren.

 Wanneer dit gesmolten is, voeg je de sinaasappelschillen toe, het merg van het vanillestokje, takjes tijm en ook de peren. De peren leg je dakpansgewijs in de pan. Laat dit nog ongeveer 2 minuten op staan en zet dan het vuur uit. Nu mag je de tarte tatin dichtmaken door de plak bladerdeeg er overheen te leggen. Het hoeft niet netjes te zijn aan de zijkanten. Deze tarte tatin mag nu ongeveer 25 minuten in de oven op 200 graden of tot het bladerdeeg goudbruin is. In de tussentijd meng je het sap van een halve sinaasappel met de crème fraîche en hak je de pecan noten.

 Wanneer het tijd is om de tarte tatin uit de oven te halen, laat je hem 5 minuten rusten. Wanneer je langer wacht, kan de karamel vastzitten aan de pan. Daarna leg en bord of plank op de pan en draai je deze in één beweging om. Zorg dat het bord of de plank helemaal aansluit en druk deze stevig tegen de pan of schaal anders bestaat de kans dat de karamel er uit loopt. Serveer nu met de sinaasappel crème fraîche en gehakte pecan noten.

 Tips: voor de tarte tatin heb je een pan nodig die in de oven kan. Op deze manier kun je de karamel smelten in hetzelfde pannetje waarin de taart gemaakt wordt. Voordat je begint aan de tarte tatin, zorg je dat alle ingrediënten klaar staan. Zo kun je snel werken en zal het nagerecht zeker niet mislukken.

 Dit recept is gemaakt door Jaimy

39 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.