Ga naar de inhoud
Tarte tatin met peer

Tarte tatin met peer

Om het kerstdiner gezellig af te sluiten: een op-zijn-kop taart met peer, sinaasappelschil en tijm

35 M + 25 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: moeilijk.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 2 tot 3 conference peren
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 50 g boter
  • 1 vanillestokje
  • 2 takjes tijm
  • 1 sinaasappel
  • Paar pecan noten
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 125 gr crème fraîche

Materialen

  • Ovenvaste pan of schaal met een diameter van 25cm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder het klokhuis van de peren en snijd in dunne plakken. Snijd een aantal schillen van de sinaasappel. Plak de plakjes bladerdeeg aan elkaar vast. Halveer het vanille stukje en rasp het merg eruit. Verhit nu de pan waarin de karamel gemaakt wordt. Wanneer deze heet is, voeg je de suiker hieraan toe en laat je dit op middelhoog vuur smelten. Wanneer de suiker begint te smelten voeg je de boter in stukjes toe. Kijk uit, je mag met de pan bewegen, maar niet in roeren.


  2. Wanneer dit gesmolten is, voeg je de sinaasappelschillen toe, het merg van het vanillestokje, takjes tijm en ook de peren. De peren leg je dakpansgewijs in de pan. Laat dit nog ongeveer 2 minuten op staan en zet dan het vuur uit. Nu mag je de tarte tatin dichtmaken door de plak bladerdeeg er overheen te leggen. Het hoeft niet netjes te zijn aan de zijkanten. Deze tarte tatin mag nu ongeveer 25 minuten in de oven op 200 graden of tot het bladerdeeg goudbruin is.

    In de tussentijd meng je het sap van een halve sinaasappel met de crème fraîche en hak je de pecan noten.


  3. Wanneer het tijd is om de tarte tatin uit de oven te halen, laat je hem 5 minuten rusten. Wanneer je langer wacht, kan de karamel vastzitten aan de pan. Daarna leg en bord of plank op de pan en draai je deze in één beweging om. Zorg dat het bord of de plank helemaal aansluit en druk deze stevig tegen de pan of schaal anders bestaat de kans dat de karamel er uit loopt. Serveer nu met de sinaasappel crème fraîche en gehakte pecan noten.


  4. Tips: voor de tarte tatin heb je een pan nodig die in de oven kan. Op deze manier kun je de karamel smelten in hetzelfde pannetje waarin de taart gemaakt wordt. Voordat je begint aan de tarte tatin, zorg je dat alle ingrediënten klaar staan. Zo kun je snel werken en zal het nagerecht zeker niet mislukken.


  5. Dit recept is gemaakt door Jaimy