Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Tarte tatin met peer

Om het kerstdiner gezellig af te sluiten: een op-zijn-kop taart met peer, sinaasappelschil en tijm

Ingrediënten
  • 2 tot 3 conference peren
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 50 g boter
  • 1 vanillestokje
  • 2 takjes tijm
  • 1 sinaasappel
  • Paar pecan noten
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 125 gr creme fraiche
Materialen
  • Ovenvaste pan of schaal met een diameter van 25cm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder het klokhuis van de peren en snijd in dunne plakken. Snijd een aantal schillen van de sinaasappel. Plak de plakjes bladerdeeg aan elkaar vast. Halveer het vanille stukje en rasp het merg eruit. Verhit nu de pan waarin de karamel gemaakt wordt. Wanneer deze heet is, voeg je de suiker hieraan toe en laat je dit op middelhoog vuur smelten. Wanneer de suiker begint te smelten voeg je de boter in stukjes toe. Kijk uit, je mag met de pan bewegen, maar niet in roeren.

tarte_tatin_peer_1.jpg
tarte_tatin_peer_2.jpg
tarte_tatin_peer_3.jpg

Wanneer dit gesmolten is, voeg je de sinaasappelschillen toe, het merg van het vanillestokje, takjes tijm en ook de peren. De peren leg je dakpansgewijs in de pan. Laat dit nog ongeveer 2 minuten op staan en zet dan het vuur uit. Nu mag je de tarte tatin dichtmaken door de plak bladerdeeg er overheen te leggen. Het hoeft niet netjes te zijn aan de zijkanten. Deze tarte tatin mag nu ongeveer 25 minuten in de oven op 200 graden of tot het bladerdeeg goudbruin is. In de tussentijd meng je het sap van een halve sinaasappel met de crème fraîche en hak je de pecan noten.

tarte_tatin_peer_4.jpg
tarte_tatin_peer_5.jpg
tarte_tatin_peer_6.jpg

Wanneer het tijd is om de tarte tatin uit de oven te halen, laat je hem 5 minuten rusten. Wanneer je langer wacht, kan de karamel vastzitten aan de pan. Daarna leg en bord of plank op de pan en draai je deze in één beweging om. Zorg dat het bord of de plank helemaal aansluit en druk deze stevig tegen de pan of schaal anders bestaat de kans dat de karamel er uit loopt. Serveer nu met de sinaasappel crème fraîche en gehakte pecan noten.

Tips: voor de tarte tatin heb je een pan nodig die in de oven kan. Op deze manier kun je de karamel smelten in hetzelfde pannetje waarin de taart gemaakt wordt. Voordat je begint aan de tarte tatin, zorg je dat alle ingrediënten klaar staan. Zo kun je snel werken en zal het nagerecht zeker niet mislukken.

Dit recept is gemaakt door Jaimy

Beoordeling (1 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel
3 x lente recepten
  • Lunch
Sandwich met gerookte zalm met komkommer
  • Hoofdgerecht
Plaattaart met groene groenten
  • Hoofdgerecht
Lasagne met asperges en kip

Gezonde recepten

Makkelijke en gezonde recepten voor een fit en gezond leven. Deze gerechten bevatten veel fruit, groenten, proteïne, vezels, vetarm vlees en veel vitamine. Verantwoorde recepten die vooral ook heel erg lekker zijn.

Kip teriyaki met peultjes
Ontbijtkoekjes met abrikoos
Courgette caprese
Appeltaart overnight oats
Kip kiev quesadilla’s