Twee soorten chocolade ijs
Heerlijke recepten voor homemade chocolade sorbetijs en chocolade roomijs uit de ijsmachine
Ingredienten chocolade sorbet
½ liter water
230 gram kristalsuiker
85 gram cacaopoeder
100 gram pure chocolade
Materialen
Ijsmachine
Bereiding
Hak de chocolade fijn. Meng het water en het kristalsuiker in een steelpannetje. Verwarm op middelhoog vuur totdat de suiker is opgelost. Voeg de chocolade toe en roer glad met een garde. Zeef de cacao en roer nogmaals het chocolade sorbet mengsel glad en laat het vervolgens afkoelen.




Ingredienten chocolade roomijs
½ liter slagroom
2 dl volle melk
½ vanillestokje
140 gram kristalsuiker
30 gram cacaopoeder
70 gram pure chocolade
4 eidooiers
eventueel scheutje rum
Materialen
Ijsmachine
Bereiding
Hak de chocolade fijn. Snijd het halve vanillestokje door de helft en schraap het merg eruit. Meng de slagroom en melk in een pannetje en voeg de vanillestok en het merg toe. Verwarm dit op middelhoog vuur. Let op dat het niet overkookt, dit kan vrij snel gebeuren. Scheidt de eieren en klop de eidooiers samen met de suiker tot het wit wordt. Verwijder het vanillestokje uit het room mengsel.








Zeef de cacao en roer deze als laatste door het gare mengsel en laat het geheel afkoelen. Giet het mengsel in de ijsmachine en laat 40 minuten draaien. Je merkt vanzelf of het ijs hard genoeg bevroren is of dat het nog eventjes nodig heeft. Haal het ijs uit de machine in een afgesloten bak en zet in de vriezer.
Wist je dat de meeste ijssoorten worden gemaakt op basis van slagroom? Maak je het echter op basis van water dan heet het een sorbet.