Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Twee soorten chocolade ijs

Heerlijke recepten voor homemade chocolade sorbetijs en chocolade roomijs uit de ijsmachine

Ingredienten chocolade sorbet
½ liter water
230 gram kristalsuiker
85 gram cacaopoeder
100 gram pure chocolade
 
Materialen
Ijsmachine 
 
Bereiding
Hak de chocolade fijn. Meng het water en het kristalsuiker in een steelpannetje. Verwarm op middelhoog vuur totdat de suiker is opgelost. Voeg de chocolade toe en roer glad met een garde. Zeef de cacao en roer nogmaals het chocolade sorbet mengsel glad en laat het vervolgens afkoelen.
 
sorbetijs 01
sorbetijs 01
sorbetijs 01
sorbetijs 01
Giet het mengsel in de ijsmachine en laat deze 40 minuten lang draaien. Je merkt vanzelf of het ijs hard genoeg bevroren is of dat het nog eventjes nodig heeft. Haal het ijs uit de machine in een afgesloten bak en zet in de vriezer.
 
Ingredienten chocolade roomijs
½ liter slagroom
2 dl volle melk
½ vanillestokje
140 gram kristalsuiker
30 gram cacaopoeder
70 gram pure chocolade
4 eidooiers
eventueel scheutje rum
 
Materialen
Ijsmachine
 
Bereiding
Hak de chocolade fijn. Snijd het halve vanillestokje door de helft en schraap het merg eruit. Meng de slagroom en melk in een pannetje en voeg de vanillestok en het merg toe. Verwarm dit op middelhoog vuur. Let op dat het niet overkookt, dit kan vrij snel gebeuren. Scheidt de eieren en klop de eidooiers samen met de suiker tot het wit wordt. Verwijder het vanillestokje uit het room mengsel.
 
roomijs 01
roomijs 01
roomijs 01
roomijs 01
Meng de pure chocolade door het warme room mengsel en schenk het mengsel bij de geklopte eigelen. Blijf mixen zodat de eieren niet kunnen gaan stollen. Schenk het mengsel opnieuw in de pan en laat het op laag vuur nog even garen. Blijf constant roeren, dit gaat het beste met een pannenlikker zodat je niets mist op de bodem van de pan. Je merkt dat de eigelen gaar zijn als je een op een lepel met je vinger een blijvende streep kunt trekken. Voeg eventueel een klein scheutje rum toe. Pas hiermee op want alcohol bevriest niet.
 
roomijs 01
roomijs 01
roomijs 01
roomijs 01
Zeef de cacao en roer deze als laatste door het gare mengsel en laat het geheel afkoelen. Giet het mengsel in de ijsmachine en laat 40 minuten draaien. Je merkt vanzelf of het ijs hard genoeg bevroren is of dat het nog eventjes nodig heeft. Haal het ijs uit de machine in een afgesloten bak en zet in de vriezer. 
 
Wist je dat de meeste ijssoorten worden gemaakt op basis van slagroom? Maak je het echter op basis van water dan heet het een sorbet.
 

 

De nieuwste BBQ recepten

Maak met deze recepten een feest van je barbecue! Bereid heerlijke gemarineerde spiesen met vlees, vis, garnalen of groente geserveerd met een lekkere salade en gepofte aardappelen. Met de juiste voorbereiding organiseer je in een mum van tijd een heerlijke barbecue met alles er op en er aan. En vergeet niet om af te sluiten met een lekker fris en fruitig dessert.

×