Ga naar de inhoud
Venkel risotto

Venkel risotto

Deze smaakvolle venkel risotto is klaar in slechts 30 minuten en perfect voor een gezellige avond. Met een lekkere combinatie van frisse citroen, romige burrata en zoetige smaak van de venkel.

30 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept Glutenvrij recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 150 gr risottorijst
  • 1 venkelknol
  • 1 uitje
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml witte wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 1 citroen
  • 1 burrata
  • 2 theelepels verse peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Snijd de venkelknol in dunne reepjes, en bewaar eventueel wat van het venkelgroen om later te gebruiken als garnering.


  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit het uitje en de knoflook in de olijfolie tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de venkel toe en bak deze een paar minuten mee totdat hij wat zachter wordt.


  3. Voeg de risottorijst toe aan de pan en roer goed door totdat de korrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn en roer totdat de wijn volledig is opgenomen door de rijst.


    Venkel risotto stap 1 Venkel risotto stap 2 Venkel risotto stap 3
  4. Voeg een soeplepel van de warme groentebouillon toe en roer regelmatig. Wacht met het toevoegen van de volgende lepel bouillon totdat de vorige volledig is opgenomen. Herhaal dit proces totdat de rijst gaar is en een romige textuur heeft, dit duurt ongeveer 20 minuten. Het kan zijn dat je nog een beetje bouillon over hebt.


  5. Rasp ondertussen de schil van de citroen en pers deze uit en voeg de helft van het sap en de rasp toe de risotto samen met de fijngehakte peterselie en geraspte Parmezaanse kaas. Breng eventueel op smaak met wat extra peper, zout.


  6. Haal de pan van het vuur en laat de risotto even rusten. Schep de risotto op borden en leg op elk bord wat stukjes burrata. Garneer met de verse peterselie, de resterende citroenrasp en eventueel wat van het venkelgroen.


    Venkel risotto stap 4 Venkel risotto stap 5 Venkel risotto stap 6
  7. Tips:

    Bewaar de risotto in een afgesloten bak in de koelkast en consumeer binnen 2 dagen. Opwarmen kan in de magnetron of in een pan op laag vuur met een beetje extra bouillon.

    Ook lekker met wat geroosterde pijnboompitjes of pompoenpitten erover.