Ga naar de inhoud
Vis recepten

Vis recepten

Heerlijke recepten met vis en zeevruchten uit de oven, pan of bbq. Een lekker gegrilde witvis of vispannetje. Je vindt hier voorgerechten en hoofdgerechten zoals zalm uit de oven, paella met garnalen, ovenschotel met tonijn of krabsalade. Maar denk ook eens aan mosselen of coquilles!

Uitgelicht recept

Zalm met pesto en groenten

Makkelijke maaltijd met zalm en een Italiaanse twist die je in een paar minuutjes gemaakt hebt en waarbij de oven vervolgens het werk doet.

10 M + 25 M oventijd

Glutenvrij recept Koolhydraat arm recept
Bekijk recept

Is vis gezond?

Vis hoort zeker thuis in een gezond voedingspatroon. Er wordt geadviseerd 1 keer per week vette vis te eten, omdat hier gezondheidsvoordelen aan zitten. De omega-3-vetzuren DHA en EPA zijn goed voor je cholesterolgehalte en verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Naast de omega-3-vetzuren zitten er ook andere gezonde voedingsstoffen in vis, zoals:


– Eiwitten

– Vitamines zoals vitamine A, B2, B6, B12 en D

– Mineralen zoals fosfor, jodium en seleen


Voorbeelden van vette vis zijn:


– Zalm

– Makreel

– Haring

– Sardines

– Paling


Let op: zwangere vrouwen kunnen beter geen gerookte en rauwe vis eten zoals tonijn, garnalen, krab, paling, makreel en andere roofvissen.


Tip: maak een keer zelf fish en chips uit de oven met dit recept. Een gezondere variant!


Welke schaaldieren zijn er?

Je kunt zowel schaaldieren als schelpdieren eten. Hier zit een verschil tussen. Schaaldieren zijn geleedpotigen en dus verwant met de insecten. Denk aan garnalen, krab en kreeft. Schelpdieren hebben geen poten en behoren tot de weekdieren. Voorbeelden zijn coquilles, mosselen en oesters. Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf wel mee als visgerecht.