Vis en zeevruchten

Vis en zeevruchten

Heerlijke recepten met vis en zeevruchten uit de oven, pan of bbq. Je vindt hier voorgerechten en hoofdgerechten zoals zalm uit de oven, paella met garnalen, ovenschotel met tonijn of krabsalade. Maar denk ook eens aan mosselen of coquilles!

Populair

10 x recepten met zalm

Zalm is een favoriet ingrediënt in de Leuke Recepten keuken! Dit zijn 10 lekkere gerechten op een rijtje, van gebakken zalm tot gerookte zalm.

Gezonde tonijnsalade

Zelfgemaakte romige tonijnsalade gemaakt op basis van Griekse yoghurt. Lekker en gezond en in 10 minuten klaar.

Hapjes en snacks

10 min

1 schaaltje

Spaanse paella

Stap voor stap heerlijke Spaanse paella maken met kip, chorizo en garnalen. Lekker van de BBQ of gewoon op je fornuis.

Hoofdgerecht

1 uur

4 pers.

Nieuw

Zalmtartaar

Lekker fris voorgerecht van een tartaar van kleine stukjes zalm met blokjes komkommer en avocado in een lekkere dressing met citroen.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Cannelloni met spinazie en zalm

Deze opgerolde pastarolletjes gevuld met verse zalm en romige ricotta en verse spinazie maken samen een heerlijke ovenschotel. Extra lekker door de pijnboompitjes.

Hoofdgerecht

50 min + 30 min oventijd

3 à 4 pers.

Oosters vispakketje met groenten

Lekker van de BBQ of uit de oven: pakketjes met gestoomde vis en groenten in een lekkere teriyakisaus.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min oventijd/bbq

2 pers.

Sushi taco’s

Heerlijk fusion gerecht van krokante taco's gevuld met o.a. sushirijst, gemarineerde zalm en komkommer, best of both worlds!

Hoofdgerecht

50 min

12 stuks

Sushi komkommer bootjes

Je borrelavond is pas echt gezellig met deze knapperige sushi hapjes. Lekker met zachte avocado, gerookte zalm en gerookte paprika mayo.

Hapjes en snacks

20 min

10-12 stuks

Gezonde tonijnsalade

Zelfgemaakte romige tonijnsalade gemaakt op basis van Griekse yoghurt. Lekker en gezond en in 10 minuten klaar.

Hapjes en snacks

10 min

1 schaaltje

Uitgelicht recept

Pasta met zalm en spinazie

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Snel en makkelijk een heerlijk pastagerecht op tafel met zalm en spinazie in een romige saus, echt een perfecte combinatie!

Bekijk recept

Hoofdgerechten met vis

Spaanse paella

Stap voor stap heerlijke Spaanse paella maken met kip, chorizo en garnalen. Lekker van de BBQ of gewoon op je fornuis.

Hoofdgerecht

1 uur

4 pers.

Salade met gerookte zalm en avocado

Een frisse salade met gerookte zalm, romige avocado en frisse komkommer met een eenvoudige mosterd dille dressing. Lekker met walnoten.

Hoofdgerecht

15 min

2 pers.

Pizza calzone met tonijn

Zin in pizza calzone, maar mag het ietsje goedkoper? Dit budgetproof recept is makkelijk te maken en kost je ongeveer €3,20 per persoon.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Vis ovenschotels

Zalm met pesto en groenten

Makkelijke maaltijd met zalm en een Italiaanse twist die je in een paar minuutjes gemaakt hebt en waarbij de oven vervolgens het werk doet.

Hoofdgerecht

10 min + 25 min oventijd

2 pers.

Zalmrollade met groene asperges

Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst of tijdens een diner van opgerolde zalm met ricotta, dille en asperges en een crunch van hazelnoot

Hoofdgerecht

20 min + 45 min oventijd

4 pers.

Preischotel met zalm

Heerlijke ovenschotel van laagjes aardappel, prei en zalm in een romige saus gegratineerd met kaas

Hoofdgerecht

20 min + 30 min oventijd

4 pers.

Pasta met vis

Pastasalade met tonijn

Makkelijke salade met pasta en tonijn uit blik met een Italiaanse twist van pesto en basilicum

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Spaghetti puttanesca

Het perfecte gerecht dat je met voorraadkast ingrediënten snel op tafel kan zetten en met seizoensingrediënten nóg lekkerder kan maken. Klaar in 25 minuten.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Spaghetti met coquilles

Pasta in roomsaus met knoflook en erwtjes met gebakken coquilles (sint jakobsschelpen). Een ideaal recept om te serveren tijdens een etentje of met Kerst.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Rijst met vis

Visstoof met paprika

Een smaakvolle visstoof met lekker veel groenten in een tomatensaus zodat de vis lekker zacht wordt. Vanaf €1,77 per persoon maak je deze makkelijke maaltijd.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Nasi met pittige garnalen

Kruidige rijst met knapperige taugé en in sambal gebakken garnalen. Lekker met bosuitjes. Klaar in 30 minuten.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Oosterse roerbak met vis

Lekker veel geroerbakte groenten geserveerd met Oosters gemarineerde stukjes vis, lekker met rijst

Hoofdgerecht

40 min

4 pers.

Salades met vis

Noedel bowl met zalm

Een kleurrijke en lichte maaltijd van noedels met zalm en groenten gecombineerd in een bowl.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Sashimi salade met wasabi dressing

Lekkere frisse salade met rauwe vis, komkommer en een pittige wasabi dressing

Hoofdgerecht

20 min

2 pers.

Salade niçoise

Makkelijk recept voor de klassieke Franse salade niçoise met haricots verts, krieltjes, ei en tonijn

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Is vis gezond?

Vis hoort zeker thuis in een gezond voedingspatroon. Er wordt geadviseerd 1 keer per week vette vis te eten, omdat hier gezondheidsvoordelen aan zitten. De omega-3-vetzuren DHA en EPA zijn goed voor je cholesterolgehalte en verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Naast de omega-3-vetzuren zitten er ook andere gezonde voedingsstoffen in vis, zoals:

– Eiwitten
– Vitamines zoals vitamine A, B2, B6, B12 en D
– Mineralen zoals fosfor, jodium en seleen

Voorbeelden van vette vis zijn:

– Zalm
– Makreel
– Haring
– Sardines
– Paling

Let op: zwangere vrouwen kunnen beter geen gerookte en rauwe vis eten zoals tonijn, garnalen, krab, paling, makreel en andere roofvissen.

Welke schaaldieren zijn er?

Je kunt zowel schaaldieren als schelpdieren eten. Hier zit een verschil tussen. Schaaldieren zijn geleedpotigen en dus verwant met de insecten. Denk aan garnalen, krab en kreeft. Schelpdieren hebben geen poten en behoren tot de weekdieren. Voorbeelden zijn coquilles, mosselen en oesters. Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf wel mee als visgerecht.