Baked alaska recept

Deze spectaculaire ijstaart met ijs onder een laag cake en gebrand meringue schuim wordt ook wel omelette sibérienne genoemd en maak je met maar 5 ingrediënten. Een heerlijk kerstdessert.

Nagerecht 40 min + 8 uur invriezen

ingrediënten

voor 8 personen

Materiaal

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Haal het vanille-ijs uit de vriezer en laat ca. 20 minuten staan zodat het zacht wordt, maar niet smelt.

  2. Snijd ondertussen de cake in dunne plakjes van 1 cm dik.

  3. Bekleed de kom met folie en laat er iets overheen hangen.

  4. Leg de plakjes cake in de kom zodat deze de hele oppervlakte bedekt. Houd minimaal 2 cm van de bovenzijde van de kom vrij en druk de stukjes een beetje aan elkaar.

  5. Pureer de cranberries fijn met een vork of in een processor.

  6. Roer ze door het zachte ijs.

  7. Vul de kom met cakeplakken met het ijsmengsel. Dek de bovenzijde af met plakjes cake en vouw de folie er over.

  8. Zet de kom minimaal een nacht in de diepvries.

  9. Mix de eiwitten met de suiker tot stevige pieken.

  10. Haal de kom uit de diepvries, vouw de folie aan de bovenkant open en stort de bombe op een bord of schaal. Verwijder de rest van de folie.

  11. Verdeel het eiwit over de cake bol met een lepel of spatel. Maak mooie piekjes. Brand de meringue daarna met een crème brûlee brander lichtjes aan (het schuim blijft zacht). Serveer de baked alaska binnen 30 minuten.

  12. Tips: je kunt voor de cake-laag zelf een cake bakken of kant en klare cake gebruiken.

  13. Voor de cranberries kun je ook cranberries uit de vriezer gebruiken

  14. Varieer eens met de vulling en gebruik ook eens pecan ijs of citroen ijs.

  15. Geen brander? Zet de baked alaska een paar minuten onder de grill in de oven.

  16. Je hoeft niet bang te zijn dat de baked alaska meteen gaat smelten als je hem uit de vriezer haalt. Door de laag met cake blijft het ijs nog wel ca. 1 uur bevroren.

Heeft het gesmaakt?
79 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!