Boterkoek met appel

Geef de Oud-Hollandse boterkoek een heerlijke en leuke twist van appel en een vleugje kaneel, echt een plaatje om te serveren en makkelijk om te maken

Bakrecept 30 min + 30 min oventijd

ingrediënten

voor 10 personen

Benodigdheden

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Mix de boter met de suiker en snufje zout romig. Voeg 1 ei toe en mix er goed doorheen. Voeg dan ook beetje bij beetje de bloem en kaneel toe en mix tot een deeg.

  2. Als het deeg nog erg plakkerig is voeg je nog een beetje extra bloem toe, als het deeg te droog is een paar druppels water. Vet de bakvorm goed in en verdeel het deeg er over. Strijk glad een vochtige spatel of een lepel.

  3. Snijd de appels in partjes en snijd in dunne plakjes. Steek ze lichtjes dakpansgewijs in de boterkoek. Begin van buiten naar binnen. Bestrijk de appel met een beetje gesmolten boter en bak de boterkoek in ca. 30 minuten gaar. Haal hem uit de oven en laat afkoelen.

  4. Week het blaadje gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm het appelsap in een pannetje met de eetlepel suiker. Los het uitgeknepen blaadje gelatine hierin op en laat het mengsel een beetje afkoelen. Bestrijk dan de boterkoek aan de bovenzijde royaal met de gelei van appelsap met behulp van een bakkwastje. Rooster het amandelschaafsel lichtjes in een droge pan. Bestrooi de boterkoek hier mee en laat de gelei dan verder opstijven.

  5. Tip: bewaar de boterkoek met appel maximaal 3 a 4 dagen (buiten de koelkast).

Heeft het gesmaakt?
92 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!