Ga naar de inhoud
Boterkoek

Boterkoek

Vandaag deel ik een van mijn favorieten: boterkoek. Het is zo'n simpel recept, maar oh zo lekker. Met een knipoog naar de klassieke Nederlandse keuken, voeg ik een kneepje citroen en wat vanille toe voor net dat beetje extra.

10 M + 25 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 250 gr bloem
  • 1 ei
  • 1 snufje zout
  • 180 gr boter ( roomboter + extra om in te vetten )
  • 180 gr suiker
  • 1 theelepel vanille aroma
  • Een kneepje citroensap
  • Optioneel: amandelen om te garneren

Benodigdheden

  • Bakvorm van 22 cm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een ronde bakvorm in met een beetje boter.


  2. Meng in een grote kom de suiker, boter en vanille.


  3. Breek het ei in een klein schaaltje en klop het even los. Houd een klein beetje van het ei achter voor het bestrijken van de boterkoek en voeg de rest toe aan het deeg.


  4. Voeg de bloem, citroen en een snufje zout toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Is het deeg te droog, voeg dan een heel klein beetje water toe; is het te nat, dan wat extra bloem.


    boterkoek stap 1 boterkoek stap 2 boterkoek stap 3
  5. Druk het deeg in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel of met je handen. Maak met een vork een patroon op de bovenzijde en druk eventueel een paar amandelen in de bovenkant.


  6. Bestrijk de bovenkant van het deeg vervolgens lichtjes met het achtergehouden ei voor een mooie gouden glans.


    boterkoek stap 4 boterkoek stap 5 boterkoek stap 6
  7. Bak de boterkoek in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten, of tot de bovenkant mooi goudbruin is.


  8. Laat de boterkoek na het bakken even afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster verder laat afkoelen.