Gevulde speculaas

Laat de geur van versgebakken speculaas je huis vullen met dit heerlijke recept voor gevulde speculaas. Met een knapperige korst, smeuïge amandelspijs en lekkere speculaaskruiden is dit een echte traktatie voor tijdens de koudere dagen.

Bakrecept 50 min + 30 min oventijd

ingrediënten

voor 10 personen

Benodigdheden

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden en vet een bakvorm in of bekleed deze met bakpapier.

  2. Mix voor het deeg de boter samen met de bruine basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, de melk, speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar tot een stevig deeg. Verdeel het deeg in twee delen, waarbij eentje net iets meer is. Wikkel in plasticfolie en leg minimaal een half uur in de koelkast.

  3. Voor de vulling, meng de amandelspijs met de helft van het ei tot het glad en smeerbaar is.

  4. Neem het folie met het grootste deel van het deeg en rol uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een vierkante of rechthoekige lap die net iets groter is dan de bodem van je bakvorm. Leg deze lap in de bakvorm en zorg dat ook een stukje van de randen bedekt zijn. Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over deze deegbodem.

  5. Rol het andere deel van het deeg uit tot een lap van dezelfde grootte en leg deze over de amandelspijs. Druk de randen licht aan. Klop het resterende ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van de speculaas. Strooi het amandelschaafsel erover.

  6. Bak de gevulde speculaas in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot hij mooi goudbruin en gaar is. Laat hem afkoelen in de vorm voordat je hem in stukken snijdt. Geniet van je zelfgemaakte gevulde speculaas!

  7. Tip: maak de amandelspijs ook eens zelf.

Heeft het gesmaakt?
16 stemmen Bedankt voor je stem!

Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!