Ga naar de inhoud
Citroencake recept

Citroencake recept

Deze frisse citroencake is lekker luchtig en heerlijk van smaak. Een eenvoudig recept met maar 7 ingrediënten voor een lekkere cake met een vleugje citroen. Perfect voor bij de koffie of thee.

20 M + 50 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor cake

  • 240 gr suiker
  • 240 gr boter of margarine ( + om in te vetten )
  • 280 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snuf zout
  • 4 grote eieren
  • 2 citroenen ( rasp en sap )

Benodigdheden:

  • Mixer
  • Cakevorm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cakevorm met bakpapier of vet in met boter of margarine.


  2. Meng de boter, suiker en vanillesuiker tot een luchtig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en klop goed door na elk ei.


    citroencake recept stap 1 citroencake recept stap 2 citroencake recept stap 3
  3. Doe het zelfrijzend bakmeel en het zout bij het boter-suikermengsel. Blijf goed mengen tot een glad beslag ontstaat.


  4. Rasp de schil van de citroenen en pers het sap uit. Voeg zowel de rasp als het sap toe aan het beslag en meng alles goed door elkaar.


    citroencake recept stap 4 citroencake recept stap 5 citroencake recept stap 6
  5. Giet het beslag in de ingevette cakevorm en bak de cake in ongeveer 50-60 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of de cake van binnen goed gebakken is; de prikker moet er droog uitkomen. Laat hem nog een kwartier in de oven staan met de deur op een kier.


  6. Laat de cake daarna op kamertemperatuur 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem daarna op een rooster om volledig af te koelen.


  7. Bestrooi met wat poedersuiker en garneer eventueel met een partje citroen.


  8. Tip: bewaar de citroencake maximaal 4 dagen in een afgesloten trommel op kamertemperatuur.