Hartige galette met paddenstoelen

Rustieke taart van paddenstoelen, spekjes en tijm met een krokante half dichtgevouwen deegrand

Hoofdgerecht 45 min + 25 min oventijd

ingrediënten

voor 4 personen

Deeg

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Doe de bloem in een kom en snijd met een mes de koude boter erdoor. Wrijf met je vingers erdoorheen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Klop de dooier los met het ijskoude water en voeg dit toe aan het kruimeldeeg. Kneed snel een bal en wikkel deze goed in plastic folie. Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.

  2. Snijd de rode uien in dunne plakjes en de bosuien in ringetjes. Maak de champignons en eventueel de paddenstoelen schoon met een borsteltje en snijd ze in grove stukken. Bak de rode ui en bosui 2 minuutjes aan en voeg dan de champignons en paddenstoelen toe. Breng op smaak met wat zwarte peper en tijm. Bak alles ongeveer 8 tot 10 minuten totdat het meeste vocht is verdwenen. Bak de spekjes in een ander klein pannetje krokant en voeg ze daarna toe aan het paddenstoelenmengsel. Roer alvast de ricotta en kaas door elkaar.

  3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Maak een grote ronde plak met een diameter van ongeveer 30 cm. Snijd eventuele kleine uitsteeksels eraf. Verplaats de lap deeg voorzichtig naar een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer tot 5 cm van de rand met een dikke laag ricotta en kaas. Schep de paddenstoelen met spekjes erop en verdeel ze mooi over het ricottamengsel. Vouw de randen met plooien naar binnen en zet de galette nog 25 minuten in de oven. Haal de galette uit de oven en verdeel er wat rucola over.

Heeft het gesmaakt?
57 stemmen Bedankt voor je stem!
Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!